Organisatie voor Verbod op Chemische Wapens ziet stijging cyberaanvallen, adres leidt naar militaire inlichtingendienst in Moskou

ANP
Sinds het begin van dit jaar is de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) het slachtoffer van steeds meer "cybergerelateerde activiteiten". Dat meldt de OPCW na de bekendmaking dat een Russische cyberoperatie tegen de organisatie in Den Haag werd verijdeld. Een van de hackers blijkt ingeschreven op een adres in Moskou dat door de Amerikanen is geïdentificeerd als een pand van de militaire inlichtingendienst GROe. 

Het gaat om de woning van Alexej Morenets, die volgens de officiële databases van huisvesting en voertuigenregistratie in een gebouw aan de Komsomolski Prospect woont. Volgens de VS is daar de Militaire Eenheid 26165 gevestigd, een onderdeel van GROe. Dat blijkt ook uit publiek toegankelijke Russische bronnen. Op het bewuste adres stond jarenlang een auto van het Russische merk VAZ geregistreerd op naam van Morenets.

Diens naam en geboortedatum in het woonregister komen bovendien overeen met de gegevens in het paspoort dat Morenets in Den Haag bij zich had. Verslaggevers van Reuters hebben hem donderdag vergeefs proberen te bellen, maar zijn nummer bleek buiten gebruik. De poging iemand van Eenheid 26165 aan de lijn te krijgen, slaagde wel, maar het antwoord was dat de bewuste dienst al lang geleden was verhuisd.

Moskou

De Nederlandse inlichtingendienst MIVD, die de OPCW-hack verijdelde, vond in de zakken van een van de verdachte GROe-agenten een Moskous taxibonnetje voor een ritje op 10 april, vlak voordat ze in Nederland arriveerden. De chauffeur had de passagier opgepikt op de Nesvizjski-laan, een straat vlak achter de Komsomolski Prospect, en naar vliegveld Sjeremetjevo gebracht.

Alexej Minin, een van de andere uitgezette computerkrakers, heeft eveneens een adres dat verband houdt met het Russische leger. Hij woont in een pand aan Norodnogo Opoltsjenja. Dat is ook het officiële adres van de Militaire Academie, die wordt gerund door het ministerie van Defensie. 

Meer aanvallen

De OPCW zegt nog de veiligheid van de informatiesystemen en -netwerken heel ernstig te nemen. "Sinds begin 2018 heeft de organisatie toegenomen cybergerelateerde activiteiten waargenomen. De directeur-generaal heeft de OPCW-lidstaten op de hoogte gebracht over deze activiteiten." Ook nam de technische dienst van de organisatie maatregelen om de cyberactiviteiten te verhelpen. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.