Organisatie Moeder Theresa verdacht van babyhandel

Moeder Teresa.
UNO Moeder Teresa.
In India zijn twee medewerkers van de organisatie van Moeder Teresa opgepakt voor het verkopen van een baby. Twee andere werknemers worden ondervraagd over mogelijke andere gevallen. "We hebben ontdekt dat ook sommige andere baby's illegaal zijn verkocht vanuit het centrum", zei een politiefunctionaris tegen de BBC.

De arrestanten zijn een medewerkster en een non van de Congregatie van Missionarissen van Naastenliefde van moeder Teresa in Ranchi, de hoofdstad van de Indiase deelstaat Jharkhand. Een echtpaar uit de deelstaat Uttar Pradesh kreeg de twee weken oude baby van het opvangcentrum en betaalde 120.000 roepie (ongeveer 1.500 euro) om de zogenaamde "ziekenhuiskosten" te vergoeden. 

Enkele dagen later contacteerde de medewerkster van het opvangcentrum het stel opnieuw en vroeg hen om nog langs te komen om enkele "formaliteiten" te regelen. Daarop ging de medewerkster er vandoor met de baby. Het echtpaar diende daarop klacht in.

Moeder Teresa, die in 1997 overleed en in 2016 heilig werd verklaard, richtte de Congregatie van Missionarissen van Naastenliefde in 1950 op. De congretatie telt 4.500 leden en heeft opvangcentra in 133 landen. DPA trachtte het hoofdhuis te contacteren over de zaak, maar kreeg geen antwoord. De medewerkers ontfermen zich naar het voorbeeld van Moeder Teresa over verwaarloosde kinderen en andere personen die buiten de maatschappij vallen. Ze zijn zelf niet betrokken bij adoptieprocedures.

Echtparen die in India een kind willen adopteren, moeten rekening houden met forse wachtlijsten. Daarom nemen mensen met een kinderwens soms hun toevlucht tot illegale adoptie. De politie heeft inmiddels ook twee andere medewerksters van het centrum in Jharkhand aangehouden. Zij worden aan de tand gevoeld over andere mogelijke zaken.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • piet devlieger

    Moeder Theresa heeft van haar verkregen donaties zo'n 10 miljoen euro verduisterd voor zichzelf en haar familie. En toen ze ziek werd waren slechts de best Amerikaanse ziekenhuizen goed genoeg voor haar. Weten we zo genoeg ?

  • emiel wouters

    Het is maar onder welke naam je ze verkoopt. Hier gebeurd dat onder de naam van "zusters van liefde". daar worden de kinderen ook aan boeren verkocht om op de velden te gaan werken.

  • Noël Dierickx

    De heilige Moeder Teresa? Het is algemeen geweten dat die non alles voor het grote geld deed en de armen liet ze lijden en sterven om na haar dood (na een verblijf in een luxe-ziekenhuis) miljoenen na te laten. Schijnheilige katholieke kerk!