Orban verontschuldigt zich bij Wouter Beke voor “nuttige idioot”-uitspraak, CD&V-voorzitter aanvaardt excuses, maar blijft bij standpunt

Viktor Orban
AFP Viktor Orban
De Hongaarse premier Viktor Orban heeft zich in een brief verontschuldigd bij CD&V-voorzitter Wouter Beke. Orban haalde zwaar uit naar onder meer CD&V, omdat die zijn partij Fidesz uit de EVP willen zetten. Beke aanvaardt de excuses, maar blijft bij zijn standpunt: “Er is geen plaats voor Fidesz binnen de EVP”.

Enkele weken geleden vroegen twaalf christendemocratische partijen (waaronder CD&V) aan hun Europese moederpartij EVP om de Hongaarse partij Fidesz, de partij van Orban, uit de EVP te zetten. 

“Wie continu ingaat tegen christendemocratische ideologie en waarden, heeft bij ons geen plaats”, tweette CD&V-voorzitter eind vorige maand. Orban en zijn partij Fidesz worden al langer met de vinger gewezen omdat in Hongarije de fundamentele waarden, vrijheden en de rechtsstaat in gevaar zouden zijn.

Orban noemde de partijen daarop “nuttige idioten”. 
“Niet iedereen begrijpt dit, maar in de wetenschappelijke literatuur over politiek worden ze, net als Lenin deed, omschreven als ‘nuttige idioten’. Terwijl ze geloven dat ze een intellectuele strijd uitvechten, dienen ze de machtsbelangen van de anderen, onze tegenstanders”, klonk het.

Nu verontschuldigt de Hongaarse premier zich in een brief voor die uitspraak. “Daarmee wilde ik een bepaald beleid bekritiseren, en niet bepaalde politici. Ik wil me hierbij verontschuldigen als u zich persoonlijk beledigd voelde.”

“Onredelijk”

In de brief schrijft Orban ook dat het geen geheim is dat Fidesz en CD&V van mening verschillen als het over migratie en de toekomst van Europa gaat. “Het is ook geen geheim dat we over deze onderwerpen niet van mening wensen te veranderen. Ik vind het echter onredelijk om dit meningsverschil op te lossen door een partij uit onze politieke familie te zetten.”

Vervolgens vraagt Orban om die piste te heroverwegen, “als dat mogelijk is”.

(Lees verder onder de tweet)

CD&V-voorzitter Wouter Beke aanvaardt de verontschuldigingen, zegt hij op Twitter. Hij blijft echter bij zijn standpunt dat er voor Orbans partij Fidesz geen plaats is binnen de EVP. “Het ging hier niet over een belediging ten aanzien van Wouter Beke. Wel over respect voor Europese waarden en betere samenwerking om Europese buitengrenzen te bewaken. Daarin zie ik geen wijziging”, stelt Beke.

Maxime Prévot, voorzitter van de Franstalige partij cdH, zit op dezelfde lijn als Beke. “Dit doet niets af van onze overtuiging dat Fidesz geen plaats meer heeft binnen de EVP”, tweette Prévot.

De Nederlandse christendemocratische partij CDA neemt geen genoegen met de verontschuldigingen. Dit is niet wat we hem kwalijk nemen, aldus een woordvoerster. Ook andere conservatieve en christendemocratische partijen van de EVP, waartoe ook de Duitse regeringspartijen CDU en CSU behoren, zijn niet gerustgesteld. Zij willen vasthouden aan een vergadering op 20 maart, waarin zij zich over het lot van Orbans partij Fidesz binnen de EVP buigen.

De positie van Orban staat volgende week woensdag op de agenda van een bijeenkomst van de EVP in Brussel.

“Eerste signaal”

Manfred Weber, de fractieleider in het Europees Parlement en kandidaat-Commissievoorzitter van de EVP, onthaalde de brief van Orban als “een eerste signaal”. Ook voor de Duitser is hiermee de kous niet af. Weber sprak dinsdag in Boedapest met Orban en schotelde hem drie voorwaarden voor. Naast excuses verlangt hij ook dat Orban de omstreden campagne stopzet en dat de door Orban belaagde Central European University in Boedapest ongehinderd kan functioneren.

De positie van Orban staat volgende week woensdag op de agenda van een bijeenkomst van de EVP in Brussel. Orban heeft er ook medestanders. Zo waarschuwde de Sloveense partij SDS vandaag dat ze met Orban zal vertrekken indien de Hongaarse premier aan de deur wordt gezet. “We zouden geen minuut langer blijven in een groep die Orban zou uitsluiten of wegduwen”, verklaarde parlementslid Branko Grims aan de krant Demokracija. Volgens hem zou de SDS dan een alliantie met andere partijen uit Centraal- en Oost-Europa nastreven.

Met 217 van de 750 zetels is de EVP momenteel de grootste fractie in het Europees Parlement. Fidesz levert twaalf zetels, de SDS drie zitjes. 
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • josep duhamel

  enkel het woordje "nuttig" was misplaatst

 • piet devlieger

  Orban is historie. Zich verontschuldigen bij de voorzitter van een Mickey Mouse partijtje in Vlaanderen - Belguimpje ? Die man heeft ze duidelijk niet allemaal meer op een rijtje.

 • Jean De Grande

  Goed dat hij zich verontschuldigd. Die partijen zijn helemaal niet nuttig. Enkel idioot.

 • leo foulon

  Waar zat Beke en de EVP met hun christendemocratische ideologie en waarden ,toen in Spanje een premier uit de EVP op zijn bevolking de matrak liet neerkomen en hun politieke tegenstanders in de gevangenis stak (en nog zitten om gerechtigde eisen) ?

 • Dave Janssens

  En het volgende wat Beke nu gaat doen is die verontschuldigingen aanvaarden en daarmee bewijzen dat hij idd een nutteloze idioot is.