Opvarenden ‘mazelenschip’ ook in Curaçao niet van boord, overheid roept op tot vaccineren

De Freewinds in de haven van Curaçao.
AP De Freewinds in de haven van Curaçao.
Curaçao roept ouders op om te controleren of hun kinderen alle vaccinaties tegen mazelen hebben gehad. De oproep is een gevolg van de aandacht voor het Scientology-cruiseschip Freewinds, waarvan een bemanningslid de mazelen heeft. De driehonderd opvarenden mogen nog steeds niet van boord.

De Freewinds vertrok zondag uit Curaçao en een dag later werd het schip onder quarantaine geplaatst in Saint Lucia, nadat een bloedonderzoek bevestigde dat een vrouwelijk bemanningslid de mazelen had. Bemanning en passagiers, in totaal zo’n driehonderd, mochten het schip niet verlaten. Vandaag legde het weer aan in de haven van Curaçao, de vaste basis van het cruiseschip.

Volgens de overheid zullen de opvarenden volgens internationale regels worden gecontroleerd, voordat ze van het schip af mogen. De gezondheidsdienst wil bijvoorbeeld weten wie er wel en niet is gevaccineerd of de ziekte eerder heeft gehad. “Op basis daarvan kunnen we ervoor zorgen dat alleen de mensen van boord gaan die geen risico vormen”, zegt epidemioloog Izzy Gerstenbluth tegen het Antilliaans Dagblad.

Zo moet worden voorkomen dat de mensen die zonder dat ze het weten besmet zijn (de ziekte heeft een incubatietijd van één tot twee weken, nvdr.) op het vliegtuig stappen en het virus over de wereld verspreiden.

Melden bij GGD

Iedereen die vorige week op het schip is geweest, moet zich bij de gezondheidsdienst melden. De overheid op Curaçao laat weten dat van de bevolking niet alleen kinderen, maar ook volwassenen die opnieuw een vaccinatie willen krijgen er eenvoudig een kunnen halen.

AFP1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Christian Vanden Bergh

    De rederij neemt een zo goedkoop mogelijke bemanning aan boord uit landen waar vaccinatie niet bestaat en dan loop je natuurlijk een risico iedereen te besmetten. Of denk je dat een doktoren in wijsbegeerte uw heb opmaakt !