Opvallend veel doden in India sinds regering premie uitkeert aan nabestaanden

In het zuidoosten van India was het de afgelopen twee weken zo warm dat het asfalt smolt.
EPA In het zuidoosten van India was het de afgelopen twee weken zo warm dat het asfalt smolt.
Er is twijfel gerezen over het hoge aantal dodelijke slachtoffers van de hittegolf in India. Dat meldt de Indian Express. In de deelstaat Andhra Pradesh ging het aantal doden door de hitte opvallend de hoogte in sinds de regering de familie van elk slachtoffer ongeveer 1.400 euro heeft beloofd.

Het officiële aantal doden van de aanhoudende hittegolf in het zuidoosten van India is ondertussen naar meer dan 2.300 gestegen. Slechts bij een derde van de 1.636 dodelijke gevallen in Andra Pradesh tussen 15 en 30 mei is de hittegolf als doodsoorzaak meegedeeld, zo schijft de Indian Express. In de aanpalende deelstaat Telangana waren de temperaturen vergelijkbaar hoog, maar daar werden 'slechts' 486 doden geteld. In Telangana krijgen de nabestaanden van de doden door de hitte geen financiële tegemoetkoming.

Regenbuien hebben de al meer dan twee weken durende hittegolf op enkele plaatsen wat draaglijker gemaakt. Toch steeg het kwik vandaag vooral in het zuidoosten van het land vaak weer boven de 40 graden. De moesson, die normaal gezien op 1 juni begint, laat dit jaar wat op zich wachten. Aan de zuidpunt van India moet de regentijd volgens meteorologen nu vrijdag beginnen. Dan koelt de lucht verder af. In het noorden van het subcontinent begint de regenperiode over drie tot vier weken.