Opvallend veel borstkanker bij mannen die met 9/11 bij Ground Zero werkten

EPA
Statistisch is maar één procent van alle Amerikaanse patiënten met borstkanker een man. Verhoudingsgewijs zijn er veel meer slachtoffers van borstkanker tussen de mannen die op 11 september 2001 in de buurt van Ground Zero waren tijdens de vreselijke terreuraanslagen in New York. Er zijn minstens vijftien gevallen bekend. Dat meldt de New York Post.

Een van hen is de 65-jarige Jeff Flynn. Hij werkte 17 jaar geleden als account manager voor Dell EMC en werd op locatie gestuurd naar Goldman Sachs op Maiden Lane. Daar was hij ook toen terroristen twee vliegtuigen in de torens van het World Trade Center boorden. Flynn bleef nadien nog maanden in het getouw om Goldman en andere bedrijven in de financiële sector er weer bovenop te helpen. Ten koste van zijn eigen gezondheid, bleek in 2011. Hij voelde toen een knobbeltje in zijn borst.

"Ik negeerde het eerst een aantal maanden", vertelt hij aan de New York Post. "Ik wist niet eens dat mannen borstkanker konden krijgen." Uiteindelijk liet hij een biopsie doen en de diagnose was hard: borstkanker in het derde stadium. Hij moest chemotherapie ondergaan en bestraald worden. Dan volgden nog reconstructieve chirurgische ingrepen. Van de 36 lymfeklieren die de chirurgen wegsneden bleken er 35 kwaadaardig besmet te zijn.

Drie jaar later ontdekte Flynn een tweede tumor, ditmaal in zijn hals. De kanker in de lymfeklieren was gevorderd tot stadium vier. Die kanker wordt nu onder controle gehouden met hormoneninspuitingen en met iBrance.

Hulpverleners dragen een man weg na de aanslagen in Manhattan.
REUTERS Hulpverleners dragen een man weg na de aanslagen in Manhattan.

In de familie van Flynn komt geen borstkanker voor. Hij is ervan overtuigd dat zijn borstkanker een rechtstreeks gevolg is van de giftige stoffen die vrijkwamen na de terreuraanslagen van 9/11. "Ik heb die rotzooi maandenlang ingeademd. Als je daar bent geweest, kan je zowat elke kanker krijgen."

Jeff Flynn ging vervroegd op pensioen door zijn gezondheidsproblemen. Hij kreeg een stevige uitkering als slachtoffer van de aanslagen en de overheid springt ook bij in de medische kosten.

John Mormondo.
Facebook John Mormondo.

Vijf van de vijftien gekende 9/11-mannen met borstkanker zijn hulpverleners die als eerste ter plaatse kwamen: twee brandweermannen, een agent van de NYPD, een smid en een wegenwerker. De anderen werkten voor firma's in de buurt en een van hen was toen student. 

Een van de slachtoffers is triatleet John Mormondo (51), die tot 2007 als makelaar aan de Mercantile Exchange werkte. Hij liep vorig jaar nog de marathon van New York. Tijdens zijn voorbereiding op een Iron Man-wedstrijd ontdekte ook hij een knobbeltje in zijn borst. Op 23 maart kreeg hij de diagnose van borstkanker. Ook zijn familie heeft geen voorgeschiedenis met borstkanker. Hij heeft een heel sterk vermoeden dat zijn kanker eveneens kan gelinkt worden aan 9/11.

Een derde slachtoffer, de 89-jarige legerveteraan Leon Silverstein, moest zijn beide borsten laten wegnemen. Hij woonde dertig jaar in Battery Park en was altijd gezond.

In totaal zijn er 10.000 mensen van wie de kanker in verband wordt gebracht aan de giftige stofwolken en rook die ontstonden door de aanslagen van 9/11. Meer dan 1.700 hulpverleners en andere betrokkenen kwamen om. 420 van hen overleden aan kanker.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Don Tessers

  Ground Zero draagt nog steeds geheimen met zich mee........de ziektes opebaren zich al dmv vormen van kanker, maar of ooit Ground Zero zijn geheimen prijs zal geven?

 • marc de Volder

  Zelfs nu nog sterven agenten en hulpverleners,die ter plekke waren. Zag ik op Officer Down Memorial Page.Ze worden of werden ziek omdat ze daar waren om te helpen.Meestal van de NYPD,sommigen van Port Authority Police en FBI.

 • Dominique Cox

  Dat is nu Ground Zero geworden. Als je er gaat voelt je de depressie in de lucht, heb ik en veel anderen vernomen. Asbestos draadjes leven maar 72 uren en worden door de longen ingeademd (mesothelioma). Het zullen meestal vrouwen zijn die borstkanker zullen hebben van asbestos. Ik denk meer dat die mannen hun borstkanker hebben gekregen van, inderdaad, bestralingen.

 • JAN krommentak

  Het was toch geen geheim dat er tussen het stof veel asbest zat toen voorspelde men al dat dit gevolgen zou hebben op de volksgezondheid en de redders !

 • thierry de koninck

  Ook hier zie je dikwijks giftige rook bij een grote brand. De enige raad die omwonenden dan krijgen is ramen en deuren gesloten houden, met de opmerking dat de rook niet giftig is.