Opvallend: recordaantal vrouwen in Turkse parlement

AFP
Het nieuwe Turkse parlement zal, na de verkiezingen van zondag, 96 vrouwelijke parlementsleden tellen en dat is, hoewel dit slechts 17,4 procent van het totaal is (het parlement telt 550 zetels), een record voor een land waar de vrouw traditioneel nog een "mindere" rol krijgt toebedeeld en vaak slachtoffer is van huiselijk geweld, vooral dan in de rurale gebieden.

Verdeeld over de partijen vaardigt de islamitisch-conservatieve AKP 41 vrouwen af. De belangrijkste oppositiepartij, de sociaaldemocratische CHP, doet het met 20 vrouwen (op 132 zitjes); de uiterst rechtse MHP telt, niet verwonderlijk, slechts vier dames (op 80 zetels).

Procentueel kampioen is de pro-Koerdische nieuwkomer HDP met 31 vrouwen onder de 80 verkozenen. Die partij komt dan ook op voor gendergelijkheid en de rechten van holebi's. Een van de HDP-parlementsleden is Dilek Öcalan, een nicht van de tot levenslang veroordeelde, historische PKK-leider Abdullah Öcalan.

Onder Erdogan is de positie van de vrouw er in Turkije op achteruitgegaan, stellen feministische organisaties. In het vorige parlement zaten 79 vrouwen.