Opvallend proefproject in China: miljoenen camera's met artificiële intelligentie brengen elke foute stap in rekening. Letterlijk.

Documentairemaker Ruben Terlou spreekt in de miljoenenstad Shenzhen met een politieagent. Op een waarschuwingsbord staat uitgelegd dat gezichtsherkenning wordt gebruikt aan de verkeerslichten.
Screenshot "De Afspraak" Documentairemaker Ruben Terlou spreekt in de miljoenenstad Shenzhen met een politieagent. Op een waarschuwingsbord staat uitgelegd dat gezichtsherkenning wordt gebruikt aan de verkeerslichten.
Dat de Chinese overheid graag het doen en laten van burgers in het oog houdt, is niet nieuw. Maar proefprojecten in verschillende grote steden gaan nu wel heel erg ver: miljoenen camera’s met gezichtsherkenningstechnologie brengen elke (foute) stap in rekening. Letterlijk dan. De Nederlandse documentairemaker Ruben Terlou zag in de miljoenenstad Shenzhen hoe ver het systeem gaat.

Terlou was gisteren te gast in "De Afspraak" om het te hebben over zijn nieuwe documentairereeks "Door het hart van China" op Canvas. Een opvallend fragment uit zijn reeks gaat over het erg uitgebreide beveiligingssysteem van het land. “Over heel China heb je proefprojecten in het kader van het sociaal kredietsysteem”, zegt Ruben Terlou. "Met behulp van digitale technologie en big data worden burgers en bedrijven gescoord op de politieke correctheid van hun gedrag." 

Zwarte lijst

Concreet betekent dat wie een rood licht negeert, een slechte score zal krijgen. Wie vijf keer een rood licht negeert, komt op een zwarte lijst. En wie op die zwarte lijst staat, kan niets meer doen in de stad in kwestie. “Je kan geen lening meer krijgen, niet meer reizen met bus of trein, je kinderen kunnen niet meer naar de goeie privéscholen en je kunt geen baan meer krijgen bij de overheid”, zegt Terlou.

"Orwelliaanse maatschappij"

Het gaat bovendien niet enkel over wat je doet op straat. Ook wat je schrijft op sociale media wordt met het proefproject nauwlettend in de gaten gehouden en ook dat wordt in rekening gebracht als het niet strookt met wat hoort. Terlou noemt het “een Orwelliaanse maatschappij” en verwijst naar Orwells boek "1984", waarin de auteur een totalitaire maatschappij beschrijft onder het goedkeurende oog van een big brother. 

176 miljoen camera's

Het cameranetwerk is ondertussen uitgebreid naar zo'n 176 miljoen camera's. China heeft daarmee het grootste videobewakingsnetwerk ter wereld. De camera's zijn allemaal uitgerust met artificiële intelligentie en herkennen hierdoor bijvoorbeeld het geslacht of de leeftijd van een persoon. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • patrice nuyts

  Niets nieuws, Weyts is hier ook bezig met een anpr cameranetwerk waarop gezichtherkennig kan toegepast worden aan alle op en afritten van autostrades voor de "veiligheid". Hier zal dit voor niets anders gebruikt worden beloven ze. Wel wordt de volgende stap rekening rijden met deze camera's hoor zijn commentaren maar en de volgende stap is ...

 • Dirk De Meyer

  En wij maar klagen over die ANPR-camera's.... De deze gaan nog heel wat hele grote stappen verder....

 • Fredien Vandervekens

  Duidelijke hint voor de burgervaders van onze groot- en centrumsteden. Gedaan met "zelfgemaakte" (jongeren) filmkes.

 • Joël Versin

  Als je 1984 gelezen hebt weet je dat het niet gaat over ik doe toch niets mis... Het gaat over gedachtenpolitie (wat je denkt kan reden zijn tot opsluiting) over de geschiedenis te herschrijven (als alles online staat... en je verandert dit...) Raar dat in de jaren 70/80 met een boek als 1984, Fahrenheit 451 opvallend, voor nu, realistische scifi geschreven is...

 • frank triolet

  Ze hebben gelijk. Men moet zich maar gedragen