Opstootjes bij Duitse demonstraties door extreemrechts en door tegenstanders

In Keulen kwamen zondag 12.000 mensen op straat voor een ruimhartiger vluchtelingenbeleid.
Thomson Reuters In Keulen kwamen zondag 12.000 mensen op straat voor een ruimhartiger vluchtelingenbeleid.
Op meerdere plekken in Duitsland is zondag gedemonstreerd, door extreemrechts en door tegenstanders. Zo gingen in Keulen 12.000 mensen de straat op voor een ruimhartiger vluchtelingenbeleid.

In Gelsenkirchen raakten rechtse betogers en tegenstanders slaags met elkaar. Een 65-jarige man, vermoedelijk een van de tegendemonstranten, raakte gewond. Waarschijnlijk kreeg hij een fles tegen zijn hoofd. 

In Gelsenkirchen raakten rechtse betogers en tegenstanders slaags met elkaar.
Caroline Seidel/dpa In Gelsenkirchen raakten rechtse betogers en tegenstanders slaags met elkaar.

In Dortmund werden negen rechtse demonstranten opgepakt toen ze de begeleiders van de burgemeester aanvielen.

In het Oost-Duitse Köthen kwamen ongeveer 1300 rechtse demonstranten bijeen, onder wie enkele vertegenwoordigers van de populistische partij AfD en anti-islambeweging Pegida. Een eind verderop waren ongeveer zevenhonderd tegendemonstranten. Beide demonstraties verliepen volgens de politie rustig. Meer dan duizend agenten waren ingezet om alles in goede banen te leiden. In Köthen kwam vorige week een 22-jarige Duitser om het leven door hartfalen tijdens een vechtpartij met Afghanen.

Extreemrechtse groeperingen verzamelen aan het station van Köthen.
AP Extreemrechtse groeperingen verzamelen aan het station van Köthen.
Extreemrechts groeperingen protesteren in Köthen.
EPA Extreemrechts groeperingen protesteren in Köthen.
In Köthen kwam vorige week een 22-jarige Duitser om het leven door hartfalen tijdens een vechtpartij met Afghanen.
EPA In Köthen kwam vorige week een 22-jarige Duitser om het leven door hartfalen tijdens een vechtpartij met Afghanen.

De voormalige leider van de Duitse groenen, Cem Özdemir, pleitte zondag voor samenwerking tussen politieke partijen. "Het onderlinge verschil tussen CDU, SPD, FDP, Groenen en Die Linke is kleiner dan het verschil tussen ons en de vijanden van de democratie, de Pegida's, de AfD", aldus Özdemir tijdens een bezoek aan de stad Chemnitz. Hij bezocht daar een joods restaurant dat enkele weken geleden was belaagd door rechtsextremisten.

Duitsland is al een tijdje in de ban van vreemdelingenhaat en manifestaties van extreemrechtse groeperingen. Vorige zondag kwam bij een vechtpartij in Köthen, in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt, nog een 22-jarige man met de Duitse nationaliteit om het leven. Twee Afghanen werden opgepakt als verdachte. Naar aanleiding van het incident kwamen zo'n 2.500 extreemrechtse sympathisanten op straat om te betogen tegen het geweld.

Eind augustus vond een gelijkaardig incident plaats in de Duitse stad Chemnitz. Bij een steekpartij kwam een 35-jarige Duitser om het leven. Een Iraakse en Syrische verdachte zitten daarvoor in de cel. De extreemrechtse protesten die daarop volgden behoren tot de meest gewelddadige in de recente geschiedenis van Duitsland. Ook zijn er verschillende gevallen bekend van mensen van vreemde origine die worden aangevallen of uitgescholden.

Vorige zondag kwam bij een vechtpartij in Köthen, in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt, nog een 22-jarige man met de Duitse nationaliteit om het leven. Twee Afghanen werden opgepakt als verdachte.
EPA Vorige zondag kwam bij een vechtpartij in Köthen, in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt, nog een 22-jarige man met de Duitse nationaliteit om het leven. Twee Afghanen werden opgepakt als verdachte.37 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Christine Laevers

  Sommige Duitsers zitten met een schuldgevoel van hier tot ginder en anderen buiten het uit zoals Merkel en Co. Pegida betogers zijn fatsoenlijke mensen zoals u en ik. AFD voor het merendeel ook. Het zijn de rotte appels die me verontrusten in ALLE partijen. Die rotte appels zijn er altijd. De toestroom vanuit Afrika en seffens ook Azië moet stoppn. Waar is de politieke competentie?

 • diane colman

  Als ik iets zou willen steunen NU zijn het de rechtse partijen die opkomen voor eigen volk. De Europese Unie moet zijn standpunten wijzigen en vlug en niet beloven van in 2020 iets te wijzigen aan het vreemdelingenbeleid zoals de GROTE LEIDER heeft verkondigd onlangs.

 • Pieter Paulus

  Links en democratie het werkt niet

 • dominique castelein

  Luc,100% mee eens,

 • Rania Desaegher

  Een ongelooflijk subjectief artikel. Wat 'extreem' rechts doet , wordt steeds uitvergroot en via negatieve bijwoorden benadrukt. Wat de 'tegenstanders ' ( extreemlinks?) uitvlooien wordt bijna met de mantel der liefde bedekt. Graag eerlijke journalistiek met enkel de nuchtere feiten, dank u.