Opstelten en Teeven treden af na 'rekenfoutje' van 2,7 miljoen gulden

Ivo Opstelten.
Phil Nijhuis Ivo Opstelten.
In Nederland hebben vandaag zowel de minister als de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, respectievelijk Ivo Opstelten en Fred Teeven, besloten af te treden. Beide politici zijn lid van de rechts-liberale VVD. Aanleiding is een deal die Teeven als officier van justitie had gesloten met drugscrimineel Cees Helman.

Vandaag bleek dat die deal 4,7 miljoen gulden betrof, ook al had minister Ivo Opstelten vorig jaar aan de Tweede Kamer gemeld dat het om 1,25 miljoen zou gaan. Teeven gaf in de Kamer wel een schatting van de schikking: 2 miljoen gulden, waarvan Helman 1,25 miljoen gekregen zou hebben en de staat 750.000. Dit bedrag kon hij niet onderbouwen met documentatie.

Nadat vandaag aan het licht kwam dat zowel Opstelten als Teeven gelogen zouden hebben, en respectievelijk een 'rekenfoutje' van 3,45 en 2,7 miljoen gulden gemaakt zouden hebben, besloot Opstelten af te treden. Staatssecretaris Teeven volgde zijn voorbeeld.

Het verkeerd informeren van de Tweede Kamer geldt als een politieke doodzonde.

Als een minister aftreedt, volgt normaliter ook zijn of haar staatssecretaris. De gedachte erachter is dat een nieuwe minister zijn eigen staatssecretaris moeten kunnen kiezen. Staatssecretaris Teeven liet inmiddels echter al horen dat zijn aftreden ook uit een persoonlijk aanvoelen voortkomt.

"Niet meer geloofwaardig"

Teeven vindt namelijk dat hij niet meer geloofwaardig kan functioneren nu minister Opstelten is afgetreden. Teeven vindt het "onverteerbaar" dat Opstelten is opgestapt om de gang van zaken rond een deal vijftien jaar geleden tussen justitie en drugscrimineel Cees Helman.

"Het is iets wat me persoonlijk raakt", zei Teeven vanavond in een toelichting op zijn besluit om ook op te stappen. Teeven was destijds als officier van justitie nauw betrokken bij die zaak. Hij benadrukte overigens dat er met die deal "niets mis" was.

Teeven verklaarde dat hij 4,5 jaar is opgetrokken met Opstelten om het land veiliger te maken. "Daar hebben we met ziel en zaligheid aan gewerkt. Die klus had ik graag met hem afgemaakt."

Staatssecretaris Teeven.
AFP Staatssecretaris Teeven.