Opstandige parlementariërs stappen uit Syriza

REUTERS
De beweging Syriza van de Griekse premier Alexis Tsipras valt uit elkaar. 25 van de 149 Syriza-parlementariërs richten vandaag een eigen partij op, zo maakten zij vandaag bekend in een brief aan het parlement.

Reden is de onenigheid binnen Syriza over de door Tsipras geaccepteerde voorwaarden voor nieuwe Europese noodleningen, die het land voor een bankroet moeten behoeden.

De nieuwe partij krijgt de naam Eenheid van het Volk en is direct de derde partij in het Griekse parlement, dat 300 zetels telt. Leider is volgens de Griekse televisie oud-minister van Energie Panagiotis Lafazanis, die vorige maand door de premier aan de kant werd gezet vanwege zijn verzet tegen het bezuinigingspakket.

Nieuwe verkiezingen

Het besluit komt niet geheel onverwacht. De regeringspartij is al langer verdeeld over de afspraken die Tsipras met de geldschieters van Griekenland heeft gemaakt. Afgelopen vrijdag stemde bijna eenderde van de Syriza-leden in het parlement tegen het Europese noodhulpprogramma, waardoor de premier zonder steun van de oppositie geen meerderheid in het parlement meer heeft om de pijnlijke hervormingen door te voeren. De belangrijkste oppositiepartij Nieuwe Democratie heeft al laten doorschemeren dat Tsipras niet blijvend verzekerd is van haar steun.

Om die reden schreef Tsipras gisteren nieuwe verkiezingen uit. De premier was volgens de grondwet gedwongen direct daarna af te treden om plaats te maken voor een interim-regering.

Archiefbeeld: De beweging Syriza van de Griekse premier Alexis Tsipras valt uit elkaar. Zo'n 25 parlementariërs richten vrijdag een eigen partij op.
AFP Archiefbeeld: De beweging Syriza van de Griekse premier Alexis Tsipras valt uit elkaar. Zo'n 25 parlementariërs richten vrijdag een eigen partij op.

Oppositie zoekt regering

Intussen zal de belangrijkste oppositieleider van Griekenland, Evangelos Meimarakis van de conservatieve Nea Dimokratia (ND), proberen een nieuwe regering bij elkaar te zoeken. Hij heeft daartoe opdracht gekregen per e-mail vanwege president Prokopis Pavlopoulos, meldt de partij.

De oppositieleider zegt niks uit te sluiten: desnoods moet er een minderheidskabinet komen of moet er misschien gesproken worden met Gouden Dageraad, de Griekse extreem rechtse partij. "We zullen alle opties onderzoeken om ervoor te zorgen dat verkiezingen de laatste oplossing zijn, niet de eerste zoals Tsipras wil", zei Meimarakis, aldus de Griekse krant Kathimerini.

Europese Commissie maakt zich geen zorgen

Volgens de Europese Commissie zullen de politieke omwentelingen in Griekenland geen invloed hebben op de implementatie van de gevraagde structurele hervormingen en andere maatregelen in het land. "Veel maatregelen zijn al goedgekeurd in het parlement en kunnen nu worden geïmplementeerd", zegt woordvoerster Annika Breidthardt. "Het volgende grote pakket maatregelen moet bovendien pas in oktober worden goedgekeurd", na de verkiezingen dus.

De Commissie geeft ook aan niet verrast te zijn door de gang van zaken. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker had dan ook veelvuldig telefonisch contact met Tsipras en met de Griekse president Prokopis Pavlopoulos. Zeggen dat hij vooraf op de hoogte was gebracht was van Tsipras' aankondiging, wilde de Commissiewoordvoerster echter niet doen.

Een van de eersten die gisteravond reageerden op het nieuws uit Griekenland was Martin Selmayr, de Duitse kabinetschef van Juncker. "Snelle verkiezingen in Griekenland kunnen een manier zijn om de steun voor het stabiliteitsprogramma te vergroten", schreef hij op Twitter. Volgens Commissiewoordvoerster Breidthardt gaf Selmayr uiting aan zijn eigen mening, "maar is er geen reden om aan te nemen dat die anders zou zijn dan die van de voorzitter of van de hele Commissie".