Opschudding na executievideo in Kameroen: twee moeders met kinderen in koelen bloede vermoord door regeringssoldaten

Een militair dwingt een van de vrouwen om te gaan zitten. Even later wordt ze doodgeschoten, samen met haar kind en een andere vrouw en haar kind.
rv Een militair dwingt een van de vrouwen om te gaan zitten. Even later wordt ze doodgeschoten, samen met haar kind en een andere vrouw en haar kind.
In Kameroen gaat op de sociale media een video rond waarin vermoedelijke regeringssoldaten twee vrouwen en hun kinderen executeren omdat ze banden zouden hebben met de Nigeriaanse jihadistische terreurgroep Boko Haram. Een woordvoerder van de regering, Issa Tchiroma Bakary, doet het filmpje af als "fake news", maar zegt wel dat "het staatshoofd Paul Biya een onderzoek heeft bevolen".

In de video, die dinsdag werd gepubliceerd en die al duizenden keren werd gedeeld, zijn mannen in militaire kleding te zien die lijkt op de uniformen van het Kameroense leger. Twee vrouwen en twee kinderen zitten op hun knieën op de grond. Alvorens ze worden geëxecuteerd, zeggen de mannen dat het viertal gevangen werd genomen bij een aanval tegen Boko Haram. 

Beschuldigingen van buitensporig geweld

Waar en wanneer de beelden precies werden gemaakt, is niet duidelijk. Het Kameroense leger voert in de regio Extrême-Nord, aan de grens met Nigeria, wel een offensief tegen bastions van Boko Haram. 

Mensenrechtenorganisaties en andere ngo's beschuldigen het leger van Kameroen er regelmatig van buitensporig geweld te gebruiken tegen personen die ervan verdacht worden tot Boko Haram te behoren. Kameroen ontkent steevast alle verwijten.

Vanwege de aard van de beelden heeft de redactie besloten ze niet te publiceren.
7 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • jintha peeters

  en de kinderen zijn weer onschuldig een kind weet nog niet wat iss is of een andere terreur organisatie

 • Dimitri Mostrey

  De andere kant van het verhaal krijgen we nooit. In Nigeria bijvoorbeeld zijn dit jaar al ruim 6.000 christenen vermoord en honderden kerken in brand gestoken door jihadisten. Stel je voor dat het omgekeerd was. Het werd dagelijks besproken in de VN en het nieuws.

 • Febe Chapin

  De kolonies van Europa.. verwoest achtergelaten en nu verbaast dat niemand daar wil blijven en naar de verantwoordelijke landen komen voor hun rechten. Zolang Europa zijn verantwoordelijkheid niet neemt om daar een permanente infrastructuur oplossing te maken, zal dit zo blijven voortgaan. Etenpakketjes sturen en dan dankbaarheid verwachten is het toppunt van arrogantie als je het aan mij vraagt.

 • Tony Vandermaelen

  Zo pakt men moslimextremisme correct aan.

 • Elke De Vos

  U vindt de video dus wel terug op Goregrish. Wanneer wordt die site eindelijk eens verboden vraag ik me al lang af...