Oproep op sociale media groeit uit tot wereldwijde actiedag: "Extreme klimaatgebeurtenissen bedreigen onze kinderen"

AFP
Van Bangkok tot San Francisco via Brussel, tienduizenden mensen hebben zaterdag in talrijke steden over de wereld deelgenomen aan optochten om van regeringen te eisen dat ze eindelijk ernstig handelen tegen de ontregeling van het klimaat. Bijna duizend evenementen werden in een honderdtal landen georganiseerd in het kader van de oproep "Rise for climate". De oproep kwam van een toekomstige vader en werd via sociale media verspreid.

Na manifestaties met weinig deelnemers in Azië vonden bijeenkomsten in Europa plaats, onder meer in Parijs en Brussel, waarna de Verenigde Staten aan de beurt zouden komen met San Francisco als orgelpunt.

"Toekomst vrijwaren"

"De extreme klimaatgebeurtenissen bedreigen onze kinderen. De enige manier om onze toekomst te vrijwaren, is een ambitieuze actie voor het klimaat, en wel nu", zei de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, op Twitter.

In Frankrijk namen tienduizenden menen deel aan optochten in Parijs en andere steden. Ze waren ingegaan op een oproep op de sociale media die een 27-jarige man had gelanceerd. "Ik wordt in december papa, ik wil dat hij een leefbare planeet heeft, een plaats waar hij kan wonen, dat hij kleinkinderen kan krijgen", legde initiatiefnemer Maxime Lelong uit.

Zevenhonderd Franse wetenschappers deden zaterdag in de Franse krant Libération een oproep tot de politieke leiders om "tot daden over te gaan in de richting van een samenleving" zonder koolstofdioxide.

In Brussel kwamen volgens de politie 1.300 mensen bijeen aan het Europees Parlement op initiatief van Greenpeace en de Klimaatcoalitie.

EPA20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Bonacasa

  Wat een domme veralgemening, Werner. Ik ken er ook zo een: "alle klimaatontkenners zijn verzuurde gepensioneerden die na jarenlang te hebben geprofiteerd hun levensstijl niet willen veranderen."

 • Hendrik Goris

  extremisten, het groene geloof, even fanatiek als de inquisitie

 • Werner Ansoms

  Als u ergens "voor onze kinderen" leest, weet dan dat men u met emotioneel pablum probeert te manipuleren.

 • marc van broekhoven

  Stop de overbevolking en je bent al halverwege inzake klimaatbescherming.

 • danny riemis

  Hebben ze het nog altijd niet door da de aarde altijd evolueerd