Oprichtster van MeToo-beweging: “Campagne is onherkenbaar geworden”

Tarana Burke (links bovenaan) poseerde in het zwart op de Golden Globes in het teken van #MeToo.
Photo News Tarana Burke (links bovenaan) poseerde in het zwart op de Golden Globes in het teken van #MeToo.
Tarana Burke, mensenrechtenactiviste en oprichtster van de MeToo-beweging (zonder hashtag), herkent haar eigen beweging niet meer. Dat zei ze ontgoocheld op een TED-conferentie in Palm Springs. Wat begon als een campagne tegen seksueel geweld transformeerde tot een heuse “heksenjacht”.

“Plotseling is het geen beweging meer die slachtoffers van seksueel geweld centraal plaatst”, zei Burke. “Het is een beweging geworden die wraakzuchtige complotten smeedt tegen mannen.” En slachtoffers worden volgens haar eerst uitgehoord om vervolgens uitgescholden en berecht te worden.  

Tarana Burke zou graag teruggaan naar haar oorspronkelijke beweging die ze in 2006 stichtte. Toen schreef ze de woorden ‘Me Too’ op een papier uit protest tegen grensoverschrijdend gedrag in haar omgeving. De woorden werden enkele jaren later plots wereldwijd gedeeld met een hashtag ervoor. En die hashtag zou voortaan geassocieerd worden met Harvey Weinstein.

De mensenrechtenactiviste besloot haar betoog met een oproep om slachtoffers niet langer aan hun trauma’s te herinneren. “En de strijd tegen macht en privileges moet worden voortgezet.”
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van Rompaey

  Heb je de foto van Van Mieghem al eens bekeken? Dat spreekt boedelen.

 • Rania Desaegher

  Ja, tot die conclusie was ik al lang gekomen. Echte verkrachtingsslachtoffers blijven in de kou staan, het zijn vooral die showgrieten die alle aandacht naar zich toe willen trekken.

 • ronny cockuyt

  ze hebben meestal een hoop minnaars gehad,zijn wereldberoemd,stinkend rijk en komen nu allemaal boven met oude koeien uit de sloot te halen. Ze hebben zeker zoveel slecht dan goed gedaan,hoeveel zijn er niet onschuldig aan de schandpaal gespijkerd.

 • Johnny Verhoeven

  Ze is zelf schuldig aan zo'n praktijken

 • Frank Van Riel

  Toch één die blijkt te beseffen dat het tegenwoordig dikwijls een heksenjacht is om mannen ten gronde te brengen. Al wat je moet doen is een gerucht de wereld in sturen en het kwaad is berokkend.