Oprichter van Extinction Rebellion verontschuldigt zich voor kwetsende Holocaust-uitspraken

Roger Hallam.
ANP Roger Hallam.
Roger Hallam, een medeoprichter van de milieubeweging Extinction Rebellion, heeft zich verontschuldigd voor de "grove woorden" die hij gebruikte om de Holocaust te beschrijven. In het Duitse weekblad ‘Die Zeit’ had Hallam de Holocaust een "bijna normale gebeurtenis" in de geschiedenis van de mensheid genoemd.

Genocide heeft zich de voorbije 500 jaar steeds weer voorgedaan, zei Hallam (53). "Als men eerlijk is, kan men zeggen dat dit bijna een normale gebeurtenis is." Als voorbeeld gaf hij de gruweldaden in Congo. "De Belgen waren aan het eind van de 19de eeuw in Congo en hebben het gedecimeerd." Voor Hallam is de Holocaust "de zoveelste rotzooi in de geschiedenis van de mensheid".

“Nooit meer!”
Zijn uitlatingen kregen meteen harde kritiek uit Duitsland. "De Holocaust staat gelijk aan meer dan een miljoen doden en wrede foltermethoden. Joden industrieel vermoorden en willen uitroeien is ongezien onmenselijk. Daar moeten we ons altijd van bewust zijn, en daarmee bedoelen we: nooit meer!”, schreef de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (SPD) op Twitter.

In een verklaring op Facebook bood Hallam zijn verontschuldigingen aan. "Het spijt me dat ik die woorden heb gebruikt. Ik wil me verontschuldigen voor het ongenoegen en de pijn die ik heb veroorzaakt." 

“Obsceen en aanstootgevend”
Hij erkende dat pogingen om de ene genocide met de andere te vergelijken "obsceen en aanstootgevend" zijn. “Zeker voor degenen die blijven achtervolgd worden door herinneringen aan wat er gebeurde en voor al diegenen die mensen verloren van wie ze hielden. Maar ik voel helemaal niet de nood om mij te verontschuldigen voor de aandacht die ik vestig op de genocide die nu aan de gang is.” Daarmee hintte hij duidelijk op de klimaatverandering.

Na het interview besliste uitgeverij Ullstein om het nieuwe boek van Hallam over de klimaatverandering niet langer te leveren aan winkels in Duitsland. Het boek zou op 26 november verschijnen.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Paul Vandekerckhove

  Hij mag zich ook verontschuldigen tegenover de " Belgen" . De meeste belgen hadden geen flauw idee van wat zich in Kongo afdpeelde . De planters / eigenaars van plantages lieten het toezicht over aan allerlei schorremorrie van uiteenlopende nationiteit en ook inlanders . Dat maakt ze niet minder medeplichtig .Maar de modale belg ? Die ploeterde hier op het veld of in de koolmijn . Met hongerige maag .

 • Ludovic De Beuckeleer

  hij haalt er een mooi voorbeeld aan maar vergeet dat wat de Engelsen overal ter wereld gedaan hebben net hetzelfde was. trouwens als je een holocaust als een bagatel afdoet stel ik mij de vraag wat je moet geloven van die organisatie als extinction rebellion

 • Lucien Mertens

  De uitgeverij gaat niet langer aan Duitsland leveren, en daarmee is de zaak opgelost!? Tja, extremisten worden niet graag tegengesproken nietwaar meneer Hallam. Welke genocide zou er trouwens nu "omwille van het klimaat" wel aan de hand zijn?? Een economische volksverhuizing ja, maar een genocide?! Die man ziet ze gewoon vliegen...

 • Freddie Heremans

  Het is te hopen dat die extremistische gek en zijn kompanen van de aardbodem verdwijnen. Extinction Rébellion zou, net als alle extreme organisaties, links zowel als rechts, verboden moeten worden, en dus strafbaar.

 • marc de Volder

  De laatste 500 jaar? Dat is al sinds het begin van de mensheid. Elkaar willen uitroeien. Soms op een andere manier maar het gaat om een volk doden,uitmoorden op welke manier dan ook. Indianen,aboriginals,het Oude Rome,de Hunnen,de Spanjaarden,Britten,Fransen,stammentwisten enz enz. Veroveren van landen en de bevolking trachten uit te moorden. Zal altijd zo zijn.