Oprichter van Extinction Rebellion noemt Holocaust "bijna normale gebeurtenis"

Uitspraken van Roger Hallam oogsten felle kritiek in Duitsland

De Britse milieuactivist en mede-oprichter van Extinction Rebellion Roger Hallam.
ANP De Britse milieuactivist en mede-oprichter van Extinction Rebellion Roger Hallam.
Een medeoprichter van de milieubeweging Extinction Rebellion heeft de Holocaust een "bijna normale gebeurtenis" in de geschiedenis van de mensheid genoemd.

"Feit is dat in onze geschiedenis regelmatig miljoenen mensen in kwalijke omstandigheden om het leven gebracht worden", zei de Brit Roger Hallam in een interview met het weekblad Die Zeit dat vandaag verscheen. Zijn uitlatingen kregen meteen harde kritiek uit Duitsland.

“Zoveelste rotzooi in de geschiedenis”

Genocide heeft zich de voorbije 500 jaar steeds weer voorgedaan, zei de 53-jarige Hallam. "Als men eerlijk is, kan men zeggen dat dit bijna een normale gebeurtenis is." Als voorbeeld gaf hij de gruweldaden in Congo. "De Belgen waren aan het eind van de 19de eeuw in Congo en hebben het gedecimeerd." Voor Hallam is de Holocaust "de zoveelste rotzooi in de geschiedenis van de mensheid".

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas (SPD), reageerde verontwaardigd. "De Holocaust zijn meer dan een miljoen doden en wrede foltermethoden. Joden en Jodinnen industrieel vermoorden en willen uitroeien is ongezien onmenselijk. Daar moeten we ons altijd van bewust zijn, waarmee we verzekeren: "nooit meer! ", schreef hij op Twitter.

Niet langer welkom in Duitsland

Extinction Rebellion Duitsland distantieerde zich van Hallam en sprak van "bagatelliserende en relativerende uitspraken over de Holocaust". Hallam is niet meer welkom bij de beweging in Duitsland.

Extinction Rebellion ontstond in Groot-Brittannië en trekt in veel landen de aandacht met protestacties voor klimaatbescherming, ook in België. Hallam, die in Wales leeft, is het bekendste gezicht van de beweging. Hij is socioloog, auteur en was bioboer.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sandra Peeters

  Al die politieke correctheid en roze brillen ten spijt deze mens heeft gelijk. Zolang de mens bestaat is er nog geen dag zonder oorlog geweest. We leren nooit uit onze geschiedenis, zie maar in welke rotvaart we weer terug richting conflict aan 't gaan zijn in Europa, maar blijven struisvogel spelen. Als we ons willen vergelijken met apen zullen het geen Bonobo's zijn. Make love not war is goed voor de film. En de Holocaust? Zie maar is hoe snel de Israëli het vergeten zijn met hun oorlog.

 • Huub Lemmens

  Veel verstand zit er blijkbaar niet bij die vereniging

 • rik pieters

  Ge moogt zeggen wat ge wilt maar Hallam heeft gelijk. Onder stellen werden 60 miljoen christenen vermoord.

 • Erwin Heylens

  Unia waar zijn jullie nu? Dit is pas negationisme en dus strafbaar

 • Bert De Wever

  Of hoe men je woorden kan verdraaien en manipuleren.... Rood gespuis zit om niets verlegen, net zoals de Joden in Israël tegen de Palestijnen handelen.