Oppositieprotest in Georgische hoofdstad

Ongeveer zevenduizend oppositieaanhangers hebben in de Georgische hoofdstad Tbilisi gedemonstreerd tegen president Michail Saakasjvili.

Presidentsverkiezingen oneerlijk
De demonstranten, die zich verzamelden voor het parlementsgebouw, beschuldigen Saakasjvili ervan de presidentsverkiezingen in januari op oneerlijke wijze te hebben gewonnen. Ook verzetten ze zich tegen de veronderstelde macht van de regering over de media en eisen ze dat de televisie eerlijk bericht over de oppositie.

Regering niet legitiem
De oppositie eist dat Saakasjvili het in een nieuwe ronde opneemt tegen oppositiekandidaat Levan Gatsjetsjiladze, die officieel ongeveer 25 procent van de stemmen op zijn naam schreef. "Deze regering is niet legitiem en moet worden afgezet", zei Gatsjetsjiladze in een toespraak. "We zullen niet toestaan dat ze ook de parlementsverkiezingen stelen." De parlementsverkiezingen hebben in mei plaats.

Hongerstaking
De leider van de Conservatieve Partij, Zviad Dzidzigoeri, en vier andere oppositieleiders kondigden aan in hongerstaking te gaan om hun eis dat Saakasjvili en Gatsjetsjiladze het opnieuw tegen elkaar opnemen, kracht bij te zetten.

Armoede
Sinds zijn aantreden in 2004 heeft de pro-westerse Saakasjvili geholpen bij het opbouwen van de economie van de voormalige Sovjetrepubliek en heeft hij de aspiraties van het land om toe te treden tot de Navo en de Europese Unie gestimuleerd. Maar zijn populariteit is flink gedaald, omdat hij autoritair zou zijn en te weinig doet om de armoede onder de bevolking te verlichten. Een oppositiebijeenkomst in november werd door de politie met harde hand neergeslagen. (ap/lb)

UNKNOWN