Oppositiepoliticus Imamoglu tot burgemeester van Istanboel verklaard

Ekrem Imamoglu
REUTERS Ekrem Imamoglu
Vier dagen na zijn duidelijke zege bij de burgemeestersverkiezingen in Istanboel heeft Ekrem Imamoglu zijn ambt opgenomen. De politicus van de grootste oppositiepartij CHP nam donderdag de benoemingsakte in ontvangst op het justitiepaleis en dankte de kiescommissie. Aansluitend zou hij naar het stadhuis in de oude stad van Istanboel gaan.

Imamoglu won de burgemeestersverkiezingen afgelopen zondag met ongeveer 54 procent van de stemmen. Hij versloeg Binali Yildirim, de kandidaat van regeringspartij AKP van president Recep Tayyip Erdogan. Yildirim haalde volgens de voorlopige uitslag 45 procent van de stemmen. De partijen konden formeel nog tot woensdag protest aantekenen tegen de uitslag.

Imamoglu lag eind maart slechts een 14.000-tal stemmen voor op Yildirim. Bij de nieuwe stembusgang bouwde hij zijn voorsprong uit tot ruim 800.000 stemmen. De opkomst van de kiezers lag om en bij de 84 procent. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • etienne bies

    Ik wens hem veel succes toe en hoop dat hij niet zal worden gesaboteerd door Erdogan.

  • oswald billiet

    Een burgemeester voor 15 miljoen inwoners van Istanbul. In België 340 burgemeesters voor 11 miljoen inwoners.