Oppositielid Venezuela na vier maanden op vrije voeten

Edgar Zambrano.
EPA Edgar Zambrano.
De Venezolaanse politicus en criticus van president Nicolas Maduro, Edgar Zambrano, is vrijgelaten. Hij werd vier maanden geleden gearresteerd omdat hij werd verdacht van deelname aan een samenzwering die middels een coup Maduro ten val moest brengen. 

Zambrano was voor zijn arrestatie de rechterhand van de zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó. Nadat Guaidó eind april probeerde een militaire opstand te bewerkstelligen die na enkele dagen mislukte, was Zambrano een van de politici van wie de immuniteit werd ontnomen door de Grondwetgevende Vergadering. Daarop kon hij begin mei worden gearresteerd. Guaidó verloor zijn immuniteit al eerder. 

Volgens justitie maakt de vrijlating van Zambrano deel uit van de afspraken die de regering van Nicolas Maduro maakte met een minderheidsgroep van oppositieleden. Deze groep splitste zich af van oppositieleider en zelfverklaard president Guaidó. 

In internationale kringen worden deze afspraken echter veroordeeld, omdat Guaidó er niet bij betrokken is. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.