Oppositieleider Jean-Pierre Bemba mag niet meedoen aan verkiezingen Congo

Jean-Pierre Bemba
REUTERS Jean-Pierre Bemba
De kandidatuur van ex-rebellenleider Jean-Pierre Bemba voor de presidentsverkiezingen in Congo is "onontvankelijk" verklaard. Dat zegt de kiescommissie vrijdag.

De kiescommissie verwierp de kandidatuur van Bemba, een van de tenoren van de oppositie tegen de Congolese president Joseph Kabila, vanwege zijn "veroordeling door het Internationaal Strafhof (...) voor beïnvloeding van getuigen". 

Het Strafhof sprak Bemba in juni in beroep vrij voor oorlogsmisdaden, nadat hij tien jaar in de cel had doorgebracht. Het Strafhof in Den Haag veroordeelde hem in eerste instantie in juni 2016 nog tot achttien jaar gevangenis, voor de wreedheden die zijn militie in de Centraal-Afrikaanse Republiek van 2002 tot 2003 hebben begaan.

De ex-rebellenleider was vicepresident in een transitieregering van 2003 tot 2006. Hij is voorzitter van de Bevrijdingsbeweging van Congo (MLC), de op een na grootste oppositiepartij in het parlement. Na zijn vrijspraak maakte hij vorige maand een triomfantelijke terugkeer in Kinshasa.

Huidig president Joseph Kabila
REUTERS Huidig president Joseph Kabila

Invloed Kabila

De kiescommissie moest vrijdag een voorlopige lijst publiceren van kandidaten die mogen deelnemen aan de presidents- en parlementsverkiezingen. Mogelijk is Bemba niet de laatste die uitgesloten wordt van de verkiezingen, die gepland staan voor 23 december.

Kort voor de aankondiging van de kiescommissie had de gehele oppositie tegen president Joseph Kabila opgeroepen tot een "algemene mobilisatie". Ze beschuldigde de "gevestigde macht" ervan sommige kandidaten te willen "uitsluiten".

"De politieke oppositie eist dat meneer Kabila en zijn politieke familie het kiesproces vrij laten verlopen, door te stoppen met invloed uit te oefenen op de kiescommissie", klinkt het in het persbericht, dat ondertekend is door Bemba, oppositieleider in ballingschap Moïse Katumbi en Félix Tshisekedi.

De verkiezingen zijn gepland voor 23 december, maar het is nog maar de vraag of die verkiezingen tegen dan georganiseerd raken. De Congolese autoriteiten beschikken immers niet over de ruim 1 miljard dollar die nodig is voor de organisatie. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Christine Laevers

    Ik zou Bemba met zijn cv ook schrappen van de verkiezingslijst. Kabila of Bemba: geen verschil. Bemba gaat efkens voor zijn familie en entourage zorgen en de bevolking kan zoals altijd de pot op. Die vent is oud en weet niks van de wereld.

  • johan vervoort

    Het lijstje herleiden tot 1dat stemt gemakkelijker

  • Edmond Dillien

    Maar 1miljard dollar hebben ze nodig om verkiezingen te houden ginder, zijn daar de steekpenningen voor de huidige politici bij inbegrepen? Of mogen die langs de kassa na hun herverkiezing? België kan er misschien nog enkele miljoenen insteken bovenop de miljoenen die ginder al in de zakken van de vorige verdwenen zijn, niet?