Oppositieleider Griekenland faalt in vormen regering

Evangelos Meimarakis, de leider van de conservatieve partij Nieuwe Democratie, staat de pers te woord.
AP Evangelos Meimarakis, de leider van de conservatieve partij Nieuwe Democratie, staat de pers te woord.
De belangrijkste oppositieleider van Griekenland ziet er toch van af om een nieuwe regering te vormen. Nieuwe Democratie-partijleider Vangelis Meimarakis gaf vandaag toe dat het een kansloze missie was en heeft het mandaat teruggegeven aan de Griekse president Prokopis Pavlopoulos, schrijft de Griekse krant Kathimerini.

Meimarakis kreeg vrijdag toestemming om op zoek te gaan naar een coalitiepartner nadat premier Alexis Tsipras donderdag zijn ontslag aanbood. De oppositieleider wilde op die manier nieuwe verkiezingen omzeilen. Hij was daarvoor bereid om ver te gaan: een samenwerking met onder meer Gouden Dageraad, de Griekse extreem rechtse partij, werd niet uitgesloten.

Maar na drie dagen zoeken is het niet gelukt een nieuwe regering bij elkaar te krijgen. Het mandaat gaat nu naar Panayiotis Lafazanis. Hij is de leider van de links-radicale partij Eenheid van het Volk, die zich afgelopen week van Tsipras' Coalitie van Radicaal Links (Syriza) afscheidde. Eenheid van het Volk is meteen de derde partij van het land. Naar verwachting zal ook Lafazanis nieuwe verkiezingen op 20 september niet kunnen afwenden.

Tsipras kondigde donderdag aan dat er nieuwe verkiezingen komen en dat hij aftreedt. Hij moet flink bezuinigen en hervormen om de noodsteun te krijgen die Griekenland krijgt om het hoofd boven water te houden. Maar daar is veel verzet tegen bij Syriza. 25 parlementsleden stapten vrijdag uit de partij en richtten Eenheid van het Volk op.

De afgetreden Griekse premier Alexis Tsipras verlaat het kantoor van zijn partij.
REUTERS De afgetreden Griekse premier Alexis Tsipras verlaat het kantoor van zijn partij.