Oppositieleider Corbyn belooft “neutraal” te blijven bij nieuw referendum over brexit en/of -akkoord

Jeremy Corbyn beloofde tijdens een vraaggesprek met kiezers bij de BBC neutraal te blijven bij een tweede referendum.
EPA Jeremy Corbyn beloofde tijdens een vraaggesprek met kiezers bij de BBC neutraal te blijven bij een tweede referendum.
De leider van de grootste Britse oppositiepartij Labour zegt dat hij zich "neutraal" zal opstellen als hij een nieuw referendum uitschrijft over de brexit. Dat moet hem in staat stellen op een "geloofwaardige manier" de uitkomst van die volksraadpleging uit te voeren, aldus Jeremy Corbyn tijdens een vraaggesprek met kiezers bij de BBC.

De linkse oppositieleider geldt bij de verkiezing van 12 december als de belangrijkste rivaal van de conservatieve premier Boris Johnson. Eerder liet hij nog in het midden waar hij bij zo'n tweede referendum campagne voor zou voeren: de nieuwe brexitdeal van Labour of toch maar in de EU blijven. Hij lijkt nu zijn kaarten op tafel te hebben gelegd. “Ik zou een neutraal standpunt innemen als premier, zodat ik op een geloofwaardige manier de uitslag (van het referendum) kan implementeren en onze gemeenschappen en ons land bij elkaar kan brengen in plaats van het eindeloze debat over de EU en de brexit voort te zetten.”

Als Corbyn verkozen geraakt, wil hij binnen de drie maanden een akkoord onderhandelen met de Europese Unie en wil hij dat binnen de zes maanden voorleggen aan de Britten voor een stemming. Ze zouden er ook voor kunnen opteren om de brexit te annuleren en in de Europese Unie te blijven.

“Mijn rol en de rol van onze regering is ervoor te zorgen dat dit referendum in een goede sfeer wordt gehouden en dat we ons schikken naar het resultaat”, aldus Corbyn nog.

“Geen plan" 

De Conservatieve Partij van Johnson reageerde direct op die uitspraak. "Jeremy Corbyn bevestigde zojuist dat hij geen plan heeft voor de brexit", aldus de partij in een schriftelijke verklaring. "Hij wil zelfs niet zeggen of hij denkt dat we in de EU moet blijven of dat we moeten vertrekken."
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Peter Hegge

    Corbyn heeft alles van May afgeschoten. Dus ook alles van de EU. Zonder enig tegenvoorstel en wetend dat de Britten, lees industriëlen, willen vertrekken uit de EU. Hij moet zich zo opstellen om niet helemaal op zijn buik te gaan nu.

  • wim Goossens

    @ Geert Landsman : Hij zegt niet dat hij geen standpunt heeft, hij zegt alleen dat hij een neutraal standpunt inneemt om iedereen zijn vrije keuze te gunnen ... Volgens mij is dit het standpunt van een goed staatsman, die zijn mensen de kans geeft om te oordelen zonder zijn beïnvloeding ...

  • Geert Landsman

    Hij is net als Johnson met zichzelf bezig en het volk kan barsten. Hij heeft geen standpunt en durft er ook geen in te nemen, de lafaard.