Oppositieleden in Zimbabwe lastiggevallen

De veiligheidsdiensten en de vertrouwelingen van president Robert Mugaba hebben de rechten van sympathisanten van oppositiepartijen in Zimbabwe met de voeten getreden. Dat meldt Amnesty International.

De mensenrechtenorganisatie gaf voorbeelden van oppositieleden die verplicht werden verkiezingsaffiches te verwijderen en die bij politieke bijeenkomsten zonder bewijzen en omwille van hun politieke lidmaatschap in de gevangenis belandden. Amnesty roept de Zimbabwaanse politie op respect te hebben voor het recht van de kiezers om zich te verenigen. Ze vraagt ook aan de veiligheidsdiensten dat ze hun toestemming geven aan de organisaties uit het civiele middenveld om hun activiteiten te leiden voor en na de verkiezingen.

De presidents- en palementsverkiezingen in Zimbabwe zouden op 29 maart plaatsvinden. De Verenigde Staten sloten gisteren de mogelijkheid uit dat deze verkiezingen vrij en rechtvaardig kunnen zijn. (afp/tdb)

Vertrouwelingen van president Robert Mugaba hebben de rechten van sympathisanten van oppositiepartijen in Zimbabwe met de voeten getreden.
UNKNOWN Vertrouwelingen van president Robert Mugaba hebben de rechten van sympathisanten van oppositiepartijen in Zimbabwe met de voeten getreden.