Oppositiekandidaat Imamoglu behaalt 54,2 procent bij verkiezing burgemeester Istanboel

Ekrem Imamoglu (met wit hemd) haalde het in de burgemeestersverkiezing in Istanboel.
REUTERS Ekrem Imamoglu (met wit hemd) haalde het in de burgemeestersverkiezing in Istanboel.
Ekrem Imamoglu, de oppositiekandidaat bij de heruitgave van de burgemeestersverkiezingen in Istanboel, heeft gisteren 54,21 procent van de stemmen behaald. Dat blijkt uit voorlopige officiële resultaten van de kiescommissie.

Imamoglu kreeg 4,741 miljoen stemmen achter zijn naam, de door president Recep Tayyip Erdogan naar voren geschoven oud-premier Binali Yildirim van de AKP-partij strandde op 3,935 miljoen stemmen of 44,99 procent.

De inwoners van Istanboel moesten gisteren voor een tweede keer dit jaar naar de stembus om een burgemeester te kiezen. In maart was de winst, zij het met een klein verschil, ook al voor Imamoglu. De AKP van Erdogan diende toen echter een klacht in tegen het verloop van die verkiezingen en kreeg van de kiescommissie een heruitgave. Maar die leverde dus een nog grotere winst voor oppositiekandidaat Imamoglu op.


De kiescommissie wacht nog tot volgende week woensdag, de laatste dag om in beroep te gaan tegen de resultaten, om het resultaat definitief te maken.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Claudio Farinon

  Uhm, 55% voor Imamoglu is nog altijd meerderheid. Ik zie niet in waarom het een Pyrrusoverwinning zou zijn? Wat heeft het Imamoglu gekost opdat zijn overwinning niets meer zou betekenen?

 • Jos verelst

  Eindelijk eens positief hoopgevend nieuws uit het door een dictator onder de knoet gehouden Turkije.

 • Jef Heffens

  Erdogan maakt zich hiermee nu immens belachelijk.

 • Jan Dadde

  Eeen Phyrhusoverwinning die niks betekent: nog 45 % kiest voor Erdogan in deze kosmopolitische stad.