Oppositiekandidaat Honduras houdt symbolische eedaflegging

De Hondurese presidentskandidaat van de oppositie Salvador Nasralla.
REUTERS De Hondurese presidentskandidaat van de oppositie Salvador Nasralla.
In Honduras heeft Salvador Nasralla, de presidentskandidaat van de oppositie, voor deze maand een reeks van protesten aangekondigd na de omstreden verkiezingen van 26 november. "Ik kan u garanderen dat januari herinnerd zal worden."

Zaterdag roept Nasralla aanhangers onder meer op tot een grote betoging in de economische hoofdstad San Pedro Sula. Nasralla zal daarnaast op 27 januari - de dag van de officiële eedaflegging van zittend president Juan Orlando Hernández - zelf ook symbolisch de eed afleggen.

Verrassende overwinning

Na de stembusgang op 26 november wezen de gedeeltelijke resultaten lange tijd op een overwinning van de oppositiekandidaat, maar het resultaat boog daarna verrassend om naar een zeer lichte meerderheid voor de zittende president. De oppositie beschuldigde Hernández van verkiezingsmanipulatie, en ook de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) concludeerde in haar eindrapport dat er zich onregelmatigheden hadden voorgedaan.

Uit protest kwamen de Hondurezen wekenlang op straat. In totaal zouden daarbij meer dan dertig doden zijn gevallen.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • René Lenaerts

    Hiervoor vlieg je in Spanje in de bak.