Oppositie wint in India, Congrespartij geeft nederlaag toe

De partij van Narendra Modi komt als winnaar uit de bus
AFP De partij van Narendra Modi komt als winnaar uit de bus
De nationalistische hindoepartij BJP van Narendra Modi heeft bij de verkiezingen in India 282 van de 543 zetels in het Lagerhuis veroverd, meldt de kiescommissie. De regerende Congrespartij, die sinds de onafhankelijkheid van het land de dominante partij was, heeft zijn nederlaag al toegegeven en valt nu terug op 44 zitjes, of een kwart van het huidige aantal.

De BJP-partij van Narendra Modi leidt momenteel in 260 van de in totaal 543 kiesdistricten, terwijl de regerende Congrespartij in slechts 45 districten op kop ligt, zo blijkt uit de cijfers van de Indiase kiescommissie. Elk district levert één vertegenwoordiger in de "Lok Sabha", vergelijkbaar met de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Nederlaag
"We accepteren de wil van de kiezer", zo verklaarde Satyavrat Chaturvedi, een van de kopstukken van de Congrespartij, aan het nieuwsagentschap IANS. "We zien onze nederlaag in." Hij beklemtoonde wel dat partijleider Rahul Gandhi niet als enige verantwoordelijk is voor het verlies. "Het is een gemeenschappelijk falen."

"De trends zijn zeer teleurstellend", gaf ook partijwoordvoerder Rajeev Shukla aan. "We zijn op weg naar onze slechtste score in vele jaren."

De verkiezingen in India liepen van 7 april tot 12 mei, maar er werd pas vandaag gestart met het tellen van de stemmen. In totaal daagden meer dan 550 miljoen van de 834 miljoen geregistreerde kiezers (66,4 procent) op bij de parlementsverkiezingen in "de grootste democratie ter wereld".

Aan het hoofdkwartier van de BJP-partij wordt de overwinning gevierd.
AFP Aan het hoofdkwartier van de BJP-partij wordt de overwinning gevierd.