Oppositie verdwijnt uit parlement Wit-Rusland

EPA
Bij de parlementsverkiezingen in Wit-Rusland zijn alle 110 verkozen parlementsleden afkomstig van partijen die de autocratische president Aleksander Loekasjenko steunen. Dat blijkt uit de resultaten die zijn gepubliceerd. De oppositie is haar twee zetels in het parlement zelfs kwijt.

De kiescommissie van Wit-Rusland publiceerde de lijst met de verkozen parlementsleden. Iedereen op die lijst maakt deel uit van partijen en organisaties die de regering steunen. De oppositie hekelt de massale fraude, aangezien de voornaamste oppositieleiders en de twee aftredende parlementsleden van de oppositie waren uitgesloten van de stembusgang. De opkomst bij de verkiezingen was volgens officiële cijfers 77 procent. De oppositie had geen hoge verwachtingen van de stembusgang. “Het resultaat staat al vast. De autoriteiten hebben goedgekeurde kandidaten geselecteerd”, klaagde een oppositiefunctionaris in de aanloop naar de verkiezingen van afgelopen weekend. “Het is niet mogelijk om in Wit-Rusland via verkiezingen een machtswissel af te dwingen.”

De meeste van de 500 kandidaten die een zitje in het parlement nastreefden, kwamen op als onafhankelijke kandidaten. Een klassiek partijensysteem bestaat er niet. De macht concentreert zich dan ook bij Loekasjenko, die ook wel eens de laatste dictator in Europa wordt genoemd. Hij regeert al een kwarteeuw met ijzeren hand in het Oost-Europese land. Hij geeft de oppositie tegenwoordig wel iets meer speelruimte, volgens waarnemers omdat hij de relatie met het Westen wil verbeteren. Bij de vorige parlementsverkiezing in 2016 wonnen twee oppositieleden zetels. Zij mochten dit keer niet meedoen.

De Organisatie voor de Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) had 400 waarnemers gestuurd. De organisatie doet later op maandag een uitspraak over de verkiezingen. Sinds Loekasjenko aan de macht is, heeft de organisatie echter nog nooit geoordeeld dat verkiezingen in het land volgens de internationale standaarden zijn verlopen.

Alexander Loekasjenko.
EPA Alexander Loekasjenko.

De parlementsverkiezingen golden als een belangrijke graadmeter voor de populariteit van Loekasjenko. Hij leidt de gewezen Sovjet-Republiek al 25 jaar lang met harde hand. Zijn mandaat loopt af in 2020, maar het 65-jarige staatshoofd zegt dat hij daarna nog vijf jaar lang actief wil blijven als president.

Hij weerlegde de beschuldigingen van kiesvervalsing. "Als de samenleving niet graag heeft hoe de president het organiseert, kan het volgend jaar een nieuwe president kiezen. Ik heb beloofd dat ik me niet aan mijn stoel blijf vastklampen tot mijn vingers blauw worden. Neem van mij aan dat het niet de meest comfortabele stoel is."

Wit-Rusland ligt traditioneel in het spanningsveld tussen het Westen en Rusland. Minsk voert de contacten met de Europese Unie en de Verenigde Staten de laatste tijd op. Economisch gezien hangt Wit-Rusland af van Rusland.




Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.