Oppositie moet afschaffen referendum in Nederland toestaan

Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken, kijkt naar Thierry Baudet (FvD) tijdens het debat over de intrekking van de Wet raadgevend referendum.
ANP Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken, kijkt naar Thierry Baudet (FvD) tijdens het debat over de intrekking van de Wet raadgevend referendum.
Ondanks hevig verzet van de oppositie wordt het raadgevend referendum in Nederland afgeschaft en komt daar geen referendum meer over. Oppositiepartijen kraakten de argumenten van minister Kajsa Ollongen van Binnenlandse Zaken, haar partij D66 en de andere coalitiepartijen, maar die hielden voet bij stuk.

Groot kritiekpunt is dat het kabinet het raadgevend referendum afschaft en het tegelijkertijd onmogelijk maakt dat burgers hier nog hun mening over kunnen geven. De hele oppositie, zelfs de SGP, die tegenstander is van het referendum, steunt het voorstel van GroenLinks om dit alsnog mogelijk te maken. De christelijke partij betwijfelt of de afschaffing op de manier waarop het kabinet dit wil doen "staatsrechtelijk zuiver" is.

Motie van wantrouwen

De discussie was gisteren opnieuw bijzonder fel, net als donderdag, toen het tumultueuze debat werd onderbroken. Thierry Baudet van Forum voor Democratie moest van Kamervoorzitter Khadija Arib zelfs zijn woorden terugnemen toen hij minister Ollongren "sluipmoordenaar van de democratie" noemde. Een motie van wantrouwen van Baudet tegen Ollongren kreeg alleen steun van de PVV en de Partij voor de Dieren.

Toch waren ook andere oppositiepartijen keihard voor de minister en haar partij D66. SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak denkt dat als iets het wantrouwen in de politiek gaat voeden, het de manier is waarop de coalitie het referendum afschaft.

Roelof Bisschop van oppositiepartij SGP.
ANP Roelof Bisschop van oppositiepartij SGP.

"Staatsrechtelijk zuiver"

De SGP vindt dat de afschaffing "staatsrechtelijk zuiver" moet gebeuren. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop wijst erop dat het smoesje van minister Kajsa Ollongen van Binnenlandse Zaken om een nieuw referendum te blokkeren "juridisch effectief" is, maar dat dit nog niet betekent dat het "juridisch netjes" is. Ollongren trekt de wet met terugwerkende kracht in.

Om het wel netjes te doen moet volgens hem het normale traject, inclusief mogelijkheid tot een referendum, worden doorlopen.

D66-Kamerlid Rob Jetten hield vol dat het raadgevend referendum niet effectief is, maar zei ook dat de afschaffing "voor andere fracties in de coalitie belangrijker was dan voor ons".
16 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jef Loot

  De mensen monddichtmaken? Jullie vergeten dat wij gaan stemmen zodat politiekerd obze ideeen kunnen uitvoeren zodat referenda niet nodig zijn? Echt man snapt 1ne vlaming iet van politiek?

 • frans Vullings

  Thierry Baudet mag de waarheid niet zeggen, de VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie), het CDA (Christen Democratisch Appèl) D66 (Democraten 66) en de ChristenUnie 3 van de 4 partijen hebben democratie in de naam maar ik krijg de indruk dat ze niet weten wat het betekent voor al de VVD gedraagt zich mijn in ziens meer als een criminele organisatie dan als een democratische partij

 • Frans Peeters

  Lessen getrokken uit Catalonie?

 • patrick morel

  Dat is democratie, er kwam een referendum, de uitslag stond de regering niet aan en deze regering schaft het af, dat doen politici. Democratie is een woord zonder inhoud. Dat een vrouwelijke minister van D66 dat doet maakt het nog veel erger. D66 heeft zoals de meeste partijen mooie slogans, eenmaal aan de vetpotten mag de haan 135 keer kraaien, ze zullen de kiezer verloochenen, daarom doen ze aan politiek.

 • Francois Peters

  En wanneer is er in België nog eens een raadgevend referendum georganiseerd juist ja dat risico willen onze graaiers niet lopen