Opnieuw zeven burgers omgekomen bij etnisch geweld in Congo

Bij geweld in de onrustige provincie Noord-Kivu zijn in Congo afgelopen nacht opnieuw burgers omgekomen. "De aanvallers zijn rond 23 uur gestart en hebben zeven burgers gedood en zestig huizen in brand gestoken", zegt Déogratias Kitabingwa, de afgevaardigde van de gouverneur van de provincie in de plaats Kibirizi, waar de aanval plaatsvond.

Volgens Kitabingwa zitten Rwandese Hutu-rebellen van de FDLR (Forces démocratique pour la libération du Rwanda) achter de aanval. Vijf van de slachtoffers maakten deel uit van een lokale etnische groep, twee anderen waren Hutu, aldus Kitabingwa, die nog zei dat "sommigen met een machete gedood werden en anderen met kogels".

Sinds het begin van dit jaar zijn in die regio al tientallen mensen gedood tijdens confrontaties tussen lokale stammen en Hutu. Op 19 juli kwamen in Kibirizi nog tien mensen om. De lokale etnische groepen verzetten zich tegen de terugkeer van gevluchte Congolese Hutu, die volgens hen medeplichtigen zijn van de FDLR. Die rebellengroep werd opgericht door uit Rwanda gevluchte Hutu na de genocide van 1994.