Opnieuw worden twee nertsenhouderijen in Nederland geruimd, aantal besmette bedrijven nu op 20

Een nertsenfokkerij in het Nederlandse Deurne wordt geruimd, archiefbeeld van vorige maand. In alle nertsenbedrijven waar het coronavirus heerst, moeten de dieren worden gedood.
ANP Een nertsenfokkerij in het Nederlandse Deurne wordt geruimd, archiefbeeld van vorige maand. In alle nertsenbedrijven waar het coronavirus heerst, moeten de dieren worden gedood.
Bij een tweede nertsenhouderij in het Nederlandse Gemert is besmetting met het coronavirus bevestigd. Al eerder sprak het Nederlandse ministerie van Landbouw over een verdenking van een besmetting. Van een bedrijf in de buurt was ook al vastgesteld dat er corona aanwezig was. De nertsen worden maandag geruimd.

Dat brengt het aantal besmette nertsenbedrijven in Nederland op twintig. 

Het bedrijf waarvan de besmetting op zaterdag was vastgesteld telt 7.000 moederdieren, het andere bedrijf heeft er 12.000. In totaal werden bij onze noorderburen al honderdduizenden dieren vergast.

Het Nederlandse kabinet heeft maatregelen genomen voor alle pelsdierhouderijen, zoals een landelijk vervoersverbod van nertsen, een bezoekersverbod in stallen en een strikt hygiëneprotocol, om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en om te voorkomen dat het virus overgaat van nerts op mens, zoals in twee bedrijven mogelijk al is gebeurd.

Medewerkers die corona-gerelateerde klachten hebben, moeten "niet met de nertsen in aanraking komen, niet in de stal komen en zich laten testen", benadrukt het ministerie opnieuw.

Landbouwminister Carola Schouten werkt momenteel aan een regeling voor nertsenhouderijen die eerder willen stoppen. Vanaf 2024 geldt sowieso een verbod op het houden van nertsen.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • frans vullings

    komt effe goed uit weten ze zeker dat er in 2024 geen nerts meer te vinden is in Nederland

  • Julien Cours

    Wat ik me afvraag: waartoe dienen al deze nertsen(kwekerijen) als echt bont al jaren niet meer gedragen wordt?

  • Nick Peeters

    alles is goed om de landbouw te treffen