Opnieuw val in Spaanse put: vrouw (72) gered uit 26 meter diepe schacht

Beeld ter illustratie.
iStock Beeld ter illustratie.
Een 72-jarige vrouw viel gisteren in een waterput in de Spaanse regio Andalusië, dezelfde streek waar vorige maand de Spaanse peuter Julen (2) een fatale val maakte. De brandweer kwam ter plekke om de vrouw uit de 26 meter diepe schacht te halen in het dorpje Villanueva del Río y Minas bij Sevilla. Ze verkeert niet in levensgevaar. 

De zeventiger had de put niet opgemerkt tijdens een wandeling en viel zo’n 26 meter naar beneden. Ze probeerde op eigen kracht uit de put te klimmen, maar dat bleek tevergeefs. Enkele passanten hoorden geschreeuw en verwittigden de hulpdiensten. Anders dan bij Julen, ging het ditmaal om een brede put. De brandweer kon op die manier makkelijk afdalen.

De vrouw, die onderkoeld was, werd onmiddellijk naar het ziekenhuis gebracht. Haar toestand is niet kritiek, zo berichten verschillende Spaanse media. De Spaanse politie onderzoekt momenteel de toedracht van het voorval.

Incidenten

Het is dit jaar al zeker het derde incident waarbij iemand in een metersdiepe put valt in Spanje. De Spaanse peuter Julen Rosello viel op 13 januari rond 14.00 uur in een onbewaakt ogenblik in de 110 meter diepe en 25 centimeter brede put. Vader José zag zijn zoontje er met de handjes omhoog in verdwijnen. Zijn vrouw had hem vlak daarvoor gevraagd even op de peuter te letten omdat ze moest bellen naar haar werk - een McDonald’s-vestiging vlakbij hun woning - om te zeggen dat ze iets later zou komen.

De kleine Julen
AP / RV De kleine Julen

Dertien dagen van knagende onzekerheid volgden. Na een intensieve reddingsactie werd Julen dood gevonden in de put, op zaterdag 26 januari. Hij was overleden aan een ernstig hoofdletsel en andere verwondingen als gevolg van zijn val. Het jongetje werd een dag later begraven.  

Op dezelfde dag van de begrafenis trof de politie in een put in Villanueva del Trabuco bij Malaga het levenloze lichaam van een 45-jarige man aan. De Spanjaard was met zijn hond aan het wandelen. Vermoedelijk viel eerst zijn hondje in de put, waarna de man het dier probeerde te redden.

In Spanje zijn er veel illegaal geboorde putten. Meer dan 5.000 vrijwilligers proberen de putten in kaart te brengen. Ze willen verhinderen dat er in de toekomst nog meer ongelukken gebeuren. 

Bekijk ook:
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ricn Hermano

    Schande dat putten zomaar open liggen

  • Marijke Molenberghs

    Ze moeten beton er in doen in de lange put,dan is iedereen terug veilig.

  • Daniel Paelinck

    Je moet ze niet in kaart brengen maar dichtgooien.