Opnieuw twee HDP-parlementsleden opgepakt in Turkije

AP
In Turkije zijn opnieuw twee parlementsleden van de pro-koerdische oppositiepartij HDP opgepakt, onder wie een woordvoerder van de partij. Dat meldt een HDP-woordvoerster vandaag. Het staatspersagentschap Anadolu laat weten dat de twee HDP'ers beschuldigd worden van "lidmaatschap van een gewapende terroristische organisatie".

De twee parlementsleden in kwestie zijn partijwoordvoerder Ayhan Bilgen en Meril Denis Bestas, een afgevaardigde voor de provincie Adana in het zuiden van Turkije.

Naast Bilgen en Bestas zitten nog negen andere HDP-parlementsleden achter de tralies. Van de elf opgesloten parlementariërs is er tot nu toe één veroordeeld: partijleider Selahattin Demirtas. De tien anderen zitten nog in voorarrest.

Sinds de mislukte staatsgreep van afgelopen zomer is in Turkije de noodtoestand van kracht. Op grond daarvan voert de regering al maanden zuiveringsoperaties, bij oppositie, politie, gerecht en media.

President Recep Tayyip Erdogan beschuldigd de HDP ervan banden te hebben met terreurorganisaties, maar de partij zelf ontkent dat en zegt dat ze geviseerd wordt omdat ze zich kan tegen Erdogans plannen om de grondwettelijke macht van de president serieus uit te breiden.

In april houdt Turkije een referendum over die grondwetswijzigingen.