Opnieuw strenge controles aan grens tussen Spanje en Gibraltar

AFP
Aan de grens tussen Spanje en de Britse enclave Gibraltar hebben de Spaanse autoriteiten vanavond opnieuw omstreden grenscontroles uitgevoerd. Het staatspersagentschap Efe berichtte dat autobestuurders bij temperaturen van ongeveer 30 graden in de schaduw tot drie uur moesten wachten. Bij de wachtenden braken door ergernis enkele discussies uit.

De Britse premier David Cameron had eerder een telefonisch gesprek met de Spaanse premier Mariano Rajoy. Hij drukte zijn bezorgdheid uit over de Spaanse grenscontroles. "Ik heb mijn bezorgdheden over Gibraltar duidelijk gemaakt en gesteld dat onze positie over soevereiniteit niet zal veranderen", schreef Cameron. Zijn land verwerpt namelijk de Spaanse eis om soevereiniteit te verwerven over de Britse enclave.

Volgens het Spaanse persbureau Efe heeft Rajoy zich tijdens dat telefoongesprek met Cameron beklaagd over het "onaanvaardbaar" gedrag van Gibraltar, dat volgens hem het werk van de Spaanse vissers verhindert door de creatie van een artificieel rif.

Beide partijen gaven aan dat de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen onderhandelingen zullen opstarten om een einde aan het conflict te brengen.

AFP
AFP