Opnieuw stakingen in Duitse openbare dienst

UNKNOWN

In Duitsland wordt opnieuw gestaakt bij de overheidsdiensten in vier zuidelijke deelstaten. De vakbonden eisen een loonsverhoging van acht procent, met een minimum van 200 euro per maand. De voorlopig laatste van vijf onderhandelingsronden begon om 13 uur in Potsdam.

Stakingen
In Hessen legden de bus- en treinbestuurders vanochtend kort het werk neer. Ook het personeel van kinderdagverblijven, administratie, banken en vuilnisdiensten vervoegde de staking.

In Beieren nemen volgens de vakbonden 20.000 werknemers in vijftig gemeenten deel. In Würzberg legden de medewerkers van het openbaar vervoer het werk neer. In Nürnberg heeft vakbond ver.di alle ambtenaren opgeroepen om deel te nemen aan de actie.


Ook in de deelstaat Baden-Württemberg bleven 's ochtends in veel steden de trein- en busstelplaatsen gesloten. Onder meer in Stuttgart, Heidelberg, Heilbronn, Freiburg en Karlsruhe werden ook de andere stadsdiensten getroffen.

In Saarland bleven in veel steden en gemeenten de kinderdagverblijven en de administratie dicht. Ook in sommige ziekenhuizen en vuilnisophaaldiensten wordt gestaakt.

Eisen
Frank Bsirke, voorzitter van ver.di, benadrukte nogmaals dat het hoog tijd is voor een loonsverhoging. De bonden eisen minstens 8 procent voor de ambtenaren. De overheid wil niet verder gaan dan vijf procent, gespreid over twee jaar en met inbegrip van een arbeidsduurverlenging. Dat laatste is voor de vakbonden geen optie. (dpa/sam)