Opnieuw 'shutdown' in zicht? VS naderen schuldenplafond

Een beeld van tijdens de shutdown in de VS, twee jaar geleden.
AFP Een beeld van tijdens de shutdown in de VS, twee jaar geleden.
De Amerikaanse overheid kan vanaf begin november haar rekeningen niet meer betalen als het Congres niet voor die tijd besluit om het schuldenplafond te verhogen. Daarvoor heeft de Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew gewaarschuwd in een brief aan de politieke leider van de Republikeinen, John Boehner.

Volgens Lew wordt het huidige schuldplafond van 18,1 biljoen dollar waarschijnlijk rond 5 november bereikt. Zonder aanpassing kan de overheid dan geen geld meer lenen, waardoor de bodem van de schatkist snel in zicht zou komen. Het zou volgens Lew de eerste keer in de geschiedenis zijn dat de VS zijn verplichtingen niet kan nakomen, aldus de Wall Street Journal. Het Congressional Budget Office schatte in augustus nog dat de VS hun rekeningen niet meer zouden kunnen terugbetalen als het schuldenplafond niet werd opgetrokken voor eind november of begin december, maar volgend Lew zal dat dus al geval zijn vanaf 5 november.

De deadline valt enkele dagen nadat de Republikeinse voorzitter van het Congres aftreedt. Dat verhoogt de druk op hem en zijn opvolger om de wet te laten goedkeuren die het schuldenplafond verhoogt. Boehner verklaarde eerder al dat hij zijn opvolger wil helpen door "netelige kwesties" af te handelen voor zijn vertrek, en die verhoging van het schuldenplafond is voor de Republikeinen nu net een van de moeilijkste politieke onderwerpen.

De afgelopen jaren liepen de politieke spanningen rond de noodzakelijke verhoging van het schuldenplafond herhaaldelijk hoog op. Delen van de overheid moesten daarbij een tijd worden gesloten omdat er geen middelen waren om ze draaiende te houden, en de Verenigde Staten dreigden te boek te komen te staan als wanbetaler.

Zonder aanpassing kan de overheid dan geen geld meer lenen, waardoor de bodem van de schatkist snel in zicht zou komen