Opnieuw ontruiming Franse kerncentrale

Het nucleaire complex Tricastin.
UNKNOWN Het nucleaire complex Tricastin.

In het nucleaire complex Tricastin bij de Zuid-Franse stad Avignon zijn vandaag na het afgaan van een alarm 127 werknemers geëvacueerd. Een technicus van de centrale, Jean Girardi, heeft dit bekendgemaakt. Het is het derde incident van deze aard in Tricastin en het vierde in Frankrijk deze maand.

Van de 127 evacués moesten 45 worden opgenomen, zei Girardi. Hij zei dat het alarm kennelijk was afgegaan doordat een kleine hoeveelheid radioactiviteit was vrijgekomen. Bij twee personen waren 'uiterst lichte sporen van radioactiviteit' geconstateerd.

Geen effect op gezondheid
Het Franse energiebedrijf Électricité de France (EdF) zei dat het incident geen invloed had op de gezondheid van de werknemers en weigerde verder commentaar. Vorige week woensdag moesten ongeveer honderd werknemers van Tricastin worden geëvacueerd. Eerder deden zich in Tricastin en een andere centrale soortgelijke problemen voor. In alle gevallen zou de gezondheid van de werknemers niet in geding zijn geweest. Experts en tegenstanders van kernenergie reageerden echter bezorgd. (novum/ap/eb)