Opnieuw ongeval met roltrap in China: man verliest onderbeen

In China is opnieuw een ernstig ongeval gebeurd op een roltrap. Deze keer verloor een schoonmaker zijn onderbeen in een winkelcentrum in Shanghai. Hij klaagt het winkelcentrum aan, meldt de Shanghai Daily.

Op beelden van beveiligingscamera's is te zien hoe de 35-jarige Zhang Shisheng stond te poetsen toen hij plots door een paneel bovenaan een roltrap zakte. Daardoor kwam de voet van de schoonmaker vast te zitten in het mechanisme.

"Eigen schuld"
De man kon uiteindelijk worden bevrijd, maar het was te laat om zijn onderbeen te redden. Volgens het winkelcentrum heeft de man zelf schuld aan het ongeval. "Hij had om 22:30 uur moeten beginnen, wanneer de roltrappen worden stilgelegd. Maar hij ging tien minuten te vroeg van start", zei een manager.

De schoonmaker wees vanuit zijn ziekenhuisbed net met een beschuldigende vinger naar zijn werkgever. Het paneel zou al eerder zijn opengesprongen, maar het winkelcentrum zou geen maatregelen hebben genomen. Het slachtoffer kreeg naar eigen zeggen evenmin speciale apparatuur voor het reinigen van roltrappen.

Vierde ongeluk in korte tijd
Het is volgens de Shanghai Daily de vierde keer in korte tijd dat in China iemand ernstig letsel oploopt op een roltrap. Zo stierf eind juli nog een dertigjarige vrouw, nadat ze door een paneel was gezakt. Ze redde daarbij wel haar zoontje. Monteurs zouden kort daarvoor zijn vergeten het paneel na onderhoud weer vast te schroeven.

Een dag later raakte een eenjarig kind zwaargewond toen zijn arm vast kwam te zitten in een roltrap. Op 1 augustus raakte een zesjarige jongen op vergelijkbare wijze gewond aan zijn voet.