Opnieuw levenslang voor Amerikaanse huurling die bloedbad aanrichtte in Irak

Archiefbeeld. Huurling Nicholas Slatten in juni 2014.
AP Archiefbeeld. Huurling Nicholas Slatten in juni 2014.
Een rechter in de VS heeft woensdag een oud-medewerker van het paramilitaire beveiligingsbedrijf Blackwater opnieuw veroordeeld tot een levenslange celstraf. 

Nicholas Slatten zou in 2007 met drie collega's veertien ongewapende Irakezen hebben doodgeschoten op een plein in Bagdad. In 2015 kreeg Slatten al een levenslange gevangenisstraf opgelegd, maar die werd in 2017 geschrapt. De rechter vond de straf te hoog en wilde de zaak herzien.

De personeelsleden van Blackwater openden het vuur op het Nisour-plein, terwijl ze een Amerikaans konvooi beschermden. Er vielen veertien doden en achttien gewonden. De mannen van Blackwater claimden dat ze in een hinderlaag liepen, maar daar is nooit bewijs voor geleverd. Het incident gebeurde vier jaar nadat het Amerikaanse leger Irak was binnengevallen om het toenmalige regime van dictator Saddam Hoessein omver te werpen.

Slatten bleef zich woensdag opnieuw verzetten tegen zijn straf. Hij noemde het volgens de New York Times een "gerechtelijke dwaling die niet zal standhouden". De drie anderen werden eerder al veroordeeld tot dertig jaar cel.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eddy Gysbrechts

  Het wettelijk kader van operaties voor kontrakters die werken voor het Amerikaans leger en het wettelijk kader van Amerikaanse soldaten is niet evenwaardig. Je kan niet zomaar iemand neerschieten,eerder enkel in geval van zelfverdediging. Maar veroordeeld worden in een Amerikaanse rechtbank is wel een brug te ver.Kontrakters doen tenslotte het werk van de reguliere troepen dus zouden dezelfde regels dienen toegepast. Een Irakese rechtbank zou eventuele claims tot schadevergoeding kunnen maken.

 • thierry bollaert

  sommige rechters toch,waarschijnlijk een democraat(politiek gekleurd)zoals in belgie

 • Valentino Fabionara

  Nee ze deden hun job niet, ze hebben onschuldige burgers gedood die rustig zaten aan hun Nisour plein... Gerechtigheid bestaat plots ni meer bij die reacties hier precies!

 • Gerard Braeckmans

  Er zijn er weeral die het doodnormaal vinden dat een huurling (want dat is hij) die de smerige zaken moet opknapen die de soldaten niet mogen doen zomaar 14 ongewapende mensen men doodschieten. Ziekelijk denken noem ik dat. Volledig geschift!

 • Philippe Claes

  schandalig !