Opnieuw krijgen Amerikanen vals alarm op hun smartphone: "Tsunami-waarschuwing voor New York"

De foutieve tsunami-waarschuwing.
rv De foutieve tsunami-waarschuwing.
Amerikanen aan de oostkust van de VS hebben vanmorgen lokale tijd een waarschuwing ontvangen voor een tsunami die de kust van New York zou naderen. Net zoals bij de foutieve waarschuwing voor een raketaanval op Hawaï enkele weken geleden bleek het ook hier echter om een vals alarm te gaan. 

Het Amerikaanse National Weather Service meldde op Twitter dat een aantal Amerikanen een foutieve waarschuwing voor een tsunami-alarm hebben ontvangen. De weerdienst bevestigde dat er absoluut geen gevaar is voor een tsunami en dat er nooit een echte waarschuwing is uitgestuurd. Er zal een onderzoek ingesteld worden naar het nieuwe vals alarm.

De waarschuwing liep binnen op de smartphones van inwoners van steden van New York in het noorden tot New Orleans, helemaal aan de kust van de Golf van Mexico. Volgens de eerste berichten werd de waarschuwing uitgestuurd via de app van het private bedrijf AccuWeather, dat een maandelijks routinetestbericht van de National Weather Service fout zou hebben geïnterpreteerd. 

"Als u een tsunamiwaarschuwing hebt gekregen via de app van een derde partij, dat was een fout bericht", aldus de NWS op Twitter. Ook AccuWeather gaf op Twitter aan dat de waarschuwing "een TEST" was.

Vorige maand ontstond er grote paniek op het eiland Hawaï toen inwoners via een waarschuwing op hun telefoon werden opgeroepen te schuilen voor een aankomende raketaanval uit Noord-Korea. Het bericht bleek per ongeluk door een medewerker naar het grote publiek te zijn verstuurd in plaats van als een intern testbericht. De man werd de laan uitgestuurd, twee bestuurders bij het noodagentschap namen ontslag.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerard Braeckmans

  Jaja Jack, een verkeerde film gezien? Iets verkeerds gegeten?

 • Jack Hoeben

  Was het maar waar dat we plots verdwijnen als mensheid op aarde!Goed voor de meeste sukkelaars en verdiend voor de egoistische miljonairs en miljardairs die onverantwoord enkel aan zichzelf denken met de steun van de politiek.Kaat die tsumami maar komen!!!!

 • Albert De Vries

  't Kan toch niet allemaal goed gaan

 • jean petermans

  Toch kan ik mij niet van de indruk ontdoen dat dit en het alarm in Hawai werkelijke testen waren, weliswaar zal niemand dat toegeven, maar het is opvallend na de dreiging van N-KOREA dat dit gebeurd

 • Arthur Houben

  Testcase om paniek te zaaien en gedrag te observeren van het publiek zodat gerichter chaos kan veroorzaakt worden.