Opnieuw kindsoldaten gerekruteerd in Kivu

Na een korte pauze zijn gewapende groepen in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC) opnieuw begonnen met het rekruteren van minderjarigen. Dat zegt Unicef, het kindernoodfonds van de VN, vandaag.

"Juist na het tekenen van de akkoorden (op 23 januari tussen gewapende Congolese groepen en de regering) was er een daling van het rekruteren van kindsoldaten in Noord-Kivu, maar dat is de laatste twee maanden niet meer het geval", zegt Julien Harneis, gezant van Unicef in RDC.

Bevrijd
"Sinds januari werden ongeveer honderd kinderen gerekruteerd door verschillende gewapende groepen", laat Harneis weten. In dezelfde periode bevrijdde Unicef tussen 280 en 300 gerekruteerde kinderen. De organisatie slaagde er wel niet in hen systematisch naar hun gezinnen terug te brengen.

"Sommige regio's van waar ze komen, zijn onderworpen aan het geweld en het gevaar is reëel dat ze opnieuw gerekruteerd worden", meent de Unicef-afgevaardigde.

Prangende situatie
In Bukavu, het transitcentrum van Unicef voor korte verblijven, blijft de situatie prangend: "Er zijn kinderen die er al negen maanden verblijven, terwijl ze er normaal slechts enkele weken in transit mogen blijven", verklaart Harneis. Zowat 2.000 tot 3.000 kinderen van 12 tot 18 jaar zijn onder de wapens bij gewapende groeperingen, schat Harneis.

In Noord-Kivu leidde het geweld tot de ontheemding van 500.000 mensen op een totaal van een miljoen inwoners. Ongeveer 7 pct van de kinderen werden gescheiden van hun gezinnen.

In Noord- en Zuid-Kivu zit het in januari opgestarte vredesproces in het slop en het staakt-het-vuren wordt bijna dagelijks geschonden, zegt de VN. (afp/sps)