Opnieuw IS-weduwe ontsnapt uit Koerdisch kamp en onderweg naar België

AFP
Er is opnieuw een IS-weduwe ontsnapt uit het Koerdische gevangenenkamp Al-Hol en onderweg naar België. Het gaat om de 26-jarige Nora Marzkioui, de weduwe van Sharia4Belgium-kopstuk Nabil Kasmi. Dat heeft het federaal parket bekendgemaakt op het proces tegen de vrouw. Tegen Marzkioui is vijf jaar cel geëist.

Nora Marzkioui is vandaag 28 geworden. Ze vertrok in september 2013 vanuit Borgerhout naar Syrië en liet zich bij IS ‘Oum Hamza’ noemen. Ze was getrouwd met Nabil Kasmi, een topfiguur bij Shariah4Belgium.

Kasmi was een van de eerste westerse Syriëstrijders en de eerste Belg die naar Syrië vertrok, om zich in de zomer van 2012 aan te sluiten bij het toenmalige Al-Nusra-front. Later liep hij over naar IS. “Als Fouad Belkacem de premier was bij Shariah4Belgium, dan was Kasmi zijn buitenlandminister”, zo schreef deze krant ooit.

Hij onderhield bijvoorbeeld nauw contact met Omar Bakri Muhammad, een Syriër die lang in Londen woonde en al-Qaida hielp om de opstand in zijn land te kapen voor de jihad.

Bommenmaker

Bij de Islamitische Staat diende Kasmi eerst als bommenmaker, maar daar kapte hij mee uit schrik dat de chemicaliën waarmee hij werkte ervoor zorgden dat zijn vrouw niet zwanger geraakte. Daarna kreeg hij een job bij de inlichtingendienst van het kalifaat, waar hij onder meer als ondervrager diende.

Kasmi bleef de terreurgroep trouw tot aan de laatste gevechten in het Syrische stadje Baghouz, waar hij in maart gesneuveld zou zijn. Zijn overlijden werd echter nooit officieel bevestigd. In het proces tegen Sharia4Belgium werd hij in Antwerpen destijds veroordeeld tot vijftien jaar cel. 

Marzkioui, die twee kinderen met hem heeft, viel na de val van Baghouz in handen van de Koerdische militie SDF. In maart 2019 kregen de Belgische veiligheidsdiensten informatie dat ze zich in het Koerdische kamp Al-Hol bevond. Uit zeer recente informatie blijkt nu dat ze uit het kamp gevlucht is met haar kinderen en op weg zou zijn naar België.

WhatsApp

“Uit Whatsapp-gesprekken konden we vernemen ze in Syrië vooral het huishouden deed en haar kinderen opvoedde”, aldus federaal magistrate Ann Fransen. “Maar daaruit bleek ook dat ze volledig verankerd was in de IS-ideologie.”

Er zouden ook aanwijzingen zijn dat haar familie in België geld inzamelde dat via de familie Kasmi naar Syrië zou gestuurd zijn. Volgens onze informatie houdt Marzkioui er nog steeds een radicaal gedachtegoed op na.

Het federaal parket eiste vandaag vijf jaar cel tegen de vrouw, en vroeg ook om haar de Belgische nationaliteit te ontnemen. Het vonnis valt op 19 december.

LEES OOK.  Antwerpse IS-weduwen lopen vrij rond in Turkije: ook bijzonder zwaar geval lijkt onderweg naar België

Nabil Kasmi was een van de eerste Westerse Syriëstrijders.
RV Nabil Kasmi was een van de eerste Westerse Syriëstrijders.166 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerrit Mangé

  Ik wil dit probleem gratis oplossen voor België. Op de manier zoals hun echtgenotes Europeanen hebben veroordeeld.

 • magda de munck

  Lef hebben ze wel, zij weten ook dat ze hier ongewenst zijn, dat deert hen absoluut niet, ze hebben hier nog genoeg IS vrienden en simpatizanten.

 • Frank Kerstens

  Maar in het paradijs zijn geen centjes hé... Die komen ze hier halen. Dringend nieuwe verkiezingen!!!

 • Don Tessers

  Weg met de elite die alles faciliteren en willen dat IS strijders een nieuwe kans krijgen in Europese landen. Stop deze waanzin. Er is geen verschil tussen mannelijke en vrouwelijke strijders.

 • Bob Ke

  Guido B., aan welke conventies, mensenrechten of enige andere afspraak behalve dan onthoofding zonder enige vorm van proces, heeft IS zich gehouden ??