Opnieuw incident aan grens tussen Thailand en Cambodja

AFP
Aan de grens tussen Thailand en Cambodja heeft vanochtend weer een incident plaatsgevonden, en dat amper enkele uren na een bijeenkomst van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties die beide partijen opriep tot "een permanent staakt-het-vuren". Dat meldt de woordvoerder van het Thaise leger.

"Het gaat niet om schermutselingen. Cambodja lanceerde rond 5 uur plaatselijke tijd handgranaten naar Thailand, en wij losten schoten. Dat is alles", stelde Sunsern Kaewkumnerd, die preciseerde dat een Thaise soldaat gewond raakte. Een hooggeplaatste Cambodjaanse militair die op post was bij de grens, ontkende het incident.

"Elke avond lanceren Thaise soldaten granaten", verklaarde hij, verzekerend dat Cambodja daar niet op reageerde. Beide partijen geven elkaar er de schuld van de zware confrontaties tussen 4 en 7 februari te hebben uitgelokt. Daarbij kwamen tien mensen, van wie zeven aan Cambodjaanse zijde, om het leven.
 
Het conflict betreft een grenszone waarin zich de Preah Vihear-tempel, ruïnes uit de elfde eeuw die aan Cambodja toegekend werden, bevinden. In 2008 zette de Unesco het monument op de lijst met werelderfgoedsites, wat tot woede leidde bij de Thaise nationalisten. (belga/gb)