Opnieuw honderden migranten aangekomen op Griekse eilanden: opvangkampen zitten overvol

Er verblijven al meer dan 20.000 vluchtelingen in de kampen, waar plaats is voor zo’n 6.300 mensen.
EPA Er verblijven al meer dan 20.000 vluchtelingen in de kampen, waar plaats is voor zo’n 6.300 mensen.
De vluchtelingenstroom vanuit Turkije naar Griekenland duurt voort. Binnen een tijdspanne van 24 uur bereikten 427 migranten vanochtend de eilanden Rhodos, Lesbos en Samos, in het oosten van de Egeïsche Zee. Dat heeft de Griekse kustwacht laten weten. 

De opvangkampen zitten overvol. Er is plaats voor zo'n 6.300 vluchtelingen, maar er verblijven er al meer dan 20.000. Nog eens 4.000 mensen zijn in kleinere kampen en woningen ondergebracht.

Giannis Balbakakis, de leider van het veelbekritiseerde vluchtelingenkamp Moria op Lesbos, is intussen afgetreden. Hij vertrekt met opgeheven hoofd, zei hij tegenover het Griekse persbureau ANA MPA. "Ik ben moe", luidde het. Humanitaire organisaties hekelen al jaren de verblijfsomstandigheden in Moria en andere kampen op de Griekse eilanden.

Asielprocedures

Een in maart 2016 afgesloten migratiepact tussen de Europese Unie en Turkije bepaalt dat de EU alle migranten die vanuit Turkije illegaal op de Griekse eilanden toekomen, kan terugsturen. Vanwege een gebrek aan personeel verloopt de verwerking van de asielaanvragen op de eilanden echter moeizaam. 

De nieuwe conservatieve Griekse regering, die sinds juli in functie is, wil de asielprocedures versnellen. Wie geen asiel krijgt, zou meteen naar Turkije moeten worden teruggestuurd. Er zou meer personeel komen voor de verwerking van de asielaanvragen.

Humanitaire organisaties hekelen al jaren de verblijfsomstandigheden in Moria.
REUTERS Humanitaire organisaties hekelen al jaren de verblijfsomstandigheden in Moria.
Luchtbeeld van Moria
REUTERS Luchtbeeld van Moria11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erik Snarevlis

  Zolang ze blijven toestromen zal het probleem er blijven.. Bouw kampen bij en ook die zitten op de kortse keren vol.. het heeft geen nut te proberen volgen langs deze kant van de middellandse zee.. De vraag is hoe ontmoedig je mensen die zulk een risico nemen ? Waarom bouwen we die kampen niet aan de andere kant ?

 • Diane Bernaerts

  En altijd is er wel ééntje die met dat idiote verzinsel "Kalergi-Plan" afkomt! Alsof ze ons gaan dwingen om kinderen te verwekken met migranten van andere origine!

 • jos beverke

  De miljarden die Turkije van Europa krijgt is dat om die vluchtelingen te beletten naar Griekenland(Europa) te komen of om die te helpen vluchten.?Mijn gedacht doet Erdogan het laatste dan kan hij die centen gebruiken om verder dictator te spelen en zijn eigen volk(die met zijn gedachtengoed niet opgetogen zijn)verder te onderdrukken.

 • Marc Verschaeren

  Denemarken en heel Scandinavië zit vol ! . Beseffen ze dat in BE wel ?.

 • Don Tessers

  Europa wil dat ze verdeeld worden want het Kalergi Plan mag niet verstoord worden. Hoogste tijd dat Europese burgers de regie zelf in handen nemen en één geel blok gaan vormen tegen Brussel.