Opnieuw gruwelvideo's van Syrische rebellen op YouTube

In één van de filmpjes wordt getoond hoe rebellen de lijken van overheidspersoneel van het dak van een gebouw gooien.
AFP In één van de filmpjes wordt getoond hoe rebellen de lijken van overheidspersoneel van het dak van een gebouw gooien.
Sinds kort circuleren op het internet video-opnames over gruweldaden begaan en vermoedelijk gefilmd door de rebellen in Syrië. Mensenrechtenorganisaties reageren met afschuw.

De drie op YouTube geposte video's kunnen, zoals ongeveer alle 'nieuws' uit Syrië, niet op hun authenticiteit worden getoetst. Zij kunnen evenmin worden gedateerd, wel min of meer gelokaliseerd. Ze lijken gedraaid te zijn in de regio ten noorden van de stad Aleppo.

In één van de filmpjes wordt getoond hoe rebellen de lijken van overheidspersoneel van het dak van een gebouw gooien, terwijl onderaan een menigte 'Allahu Akbar' schreeuwt en een voice over-stem zegt dat de gedode postbedienden 'shabiha' (regeringsgetrouwe militieleden) zijn. De gebeurtenissen vonden plaats in de stad al-Bab, ten noorden van Aleppo nabij de grens met Turkije.

Een andere amateuropname toont hoe iemand - opnieuw een veronderstelde 'shabih' - met een klein mes de keel wordt doorgesneden, met de mededeling van de cameraman: "Dat is het lot van allen die (president) Bashar (al-Assad) steunen".

In een derde filmpje, gedraaid in Azaz in de provincie Aleppo, wordt een bebaard en geketend man uit een auto gesleurd, op de grond gegooid en met diverse geweerschoten afgemaakt.