Opnieuw gewonden bij zware rellen in centrum van Barcelona

EPA
In Barcelona is het vannacht opnieuw tot hevige rellen gekomen nadat een protestmars van radicale groepen separatisten uit de hand is gelopen. Duizenden demonstranten gaven gehoor aan de oproep van de ‘Comités voor de Verdediging van de Republiek’ en bezetten de drukke Via Laietana in het centrum van de stad. Bij het ingrijpen van de politie vielen 46 gewonden, drie mensen werden gearresteerd. 

Demonstranten gooiden met projectielen naar de politie die opnieuw massaal was opgetrommeld. Ook werden opnieuw barricades van huisvuilcontainers opgeworpen en in brand gestoken. De demonstratie vond plaats nabij het hoofdkwartier van de Spaanse politie in Barcelona. Een fotograaf van Reuters raakte bij de schermutselingen gewond toen hij een rubberen kogel tegen zijn buik kreeg. Tientallen demonstranten werden ter plekke verzorgd, zes mensen werden naar het ziekenhuis gebracht. Ook een politie-agent raakte gewond.

Eerder op de dag hadden 350.000 Catalanen wel vreedzaam geprotesteerd tegen de gevangenisstraffen voor de Catalaanse politici en onafhankelijkheidsleiders. Op 14 oktober legde het Spaanse hooggerechtshof zeven politici en twee activisten celstraffen van negen tot dertien jaar op wegens hun betrokkenheid bij het onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober 2017. Sindsdien is het opnieuw onrustig in Catalonië. Er zijn al verscheidene massaprotesten op touw gezet. Het kwam ook al een aantal keren tot rellen, met honderden gewonden tot gevolg.

Spanje - en dus ook Catalonië - trekt over exact twee weken naar de stembus voor nieuwe parlementsverkiezingen nadat de regeringsvorming is mislukt na de verkiezingen van dit voorjaar.

Eerder protest met 350.000 deelnemers verliep wel vreedzaam in Barcelona.
AP Eerder protest met 350.000 deelnemers verliep wel vreedzaam in Barcelona.
AP
EPA
AP
REUTERS
De politie kreeg in een vorm van ludiek protest ook plastic ballen naar het hoofd geslingerd.
REUTERS De politie kreeg in een vorm van ludiek protest ook plastic ballen naar het hoofd geslingerd.
AFP
AFP
AFP
EPA1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • danny janssens

    Betogers oppakken en ook 10 jaar in een Madrileense gevangenis. Deze minderheid probeert met geweld haar wil op te leggen aan een overgrote meerderheid van het land. Dit zijn terroristen