Opnieuw FARC-leider gedood

In Ecuador werden FARC-leden opgepakt.
UNKNOWN In Ecuador werden FARC-leden opgepakt.

Het Colombiaanse leger heeft vandaag opnieuw een leider van de linkse guerrillabeweging FARC gedood, zo heeft het bureau van de procureur-generaal meegedeeld. Ivan Rios werd omgebracht in het departement Caldas, in het westen van het Latijns-Amerikaanse land.

Reyes
Vorige zaterdag doodden Colombiaanse legertroepen een ander FARC-kopstuk, Raul Reyes. Die operatie geschiedde op Ecuadoraans grondgebied, en de Colombiaanse schending van de Ecuadoraanse 'territoriale integriteit' heeft tot een ernstige diplomatieke crisis in de regio geleid. Colombia geraakt op het Latijns-Amerikaans subcontinent steeds meer geïsoleerd. De door linkse presidenten bestuurde buurlanden Ecuador, Venezuela en Nicaragua verbraken de diplomatieke betrekkingen en lieten zowaar de militaire spierbundels rollen.

Kritiek
De Nicaraguaanse president Daniel Ortega zei gisteren dat zijn land zich door Colombia, met wie het overhoop ligt over de precieze grensafbakeningen, bedreigd voelt. Maar ook gematigde landen als Peru, wiens president Alan Garcia eigenlijk dichter aanleunt bij Colombia, roept de conservatieve en pro-Amerikaanse president Uribe van Colombia op tot verontschuldigingen. Kritisch liet ook het met afstand grootste en machtigste land van Zuid-Amerika, Brazilië, zich uit, net zoals Argentinië en Chili.

Uribe
Uribe liet tot nu toe echter alleen maar een "verontschuldiging" verspreiden, die eerder neerkwam op een rechtvaardiging van de onverwachte aanval in Ecuador. Dankzij miljardenhoge financiële en militaire hulp van de Verenigde Staten moet het land al lang geen Latijns-Amerikaanse gevoeligheden meer in acht nemen. De Amerikaanse president George W. Bush had zich demonstratief achter Uribe geschaard en diens "leiderskwaliteiten" in de "strijd tegen het internationale terrorisme" geprezen. Colombia mag op de hulp van de Verenigde Staten rekenen tegen de "provocatieve manoeuvres" van Venezuela. (afp/dpa/sam)