Opnieuw duizenden mensen op straat tegen regering in Hongkong: politie zet traangas in

AP
In Hongkong zijn vandaag opnieuw duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de regering en de banden die zij onderhoudt met Peking. De betogers hielden zich niet aan het vooraf opgelegde, ingekorte parcours. De ordediensten zetten daarop traangas in en gebruikten rubberen kogels om de betogers uiteen te drijven.

Al zes weken zijn er in de speciale bestuurlijke regio van China protesten tegen de regering. Daarbij kwamen meermaals honderdduizenden personen op straat. Aanleiding is een inmiddels opgeschorte wet die uitleveringen regelt van verdachten naar China.

Graffiti en eieren

Vandaag werd er gemanifesteerd in de regeringswijk en aan het kantoor dat verantwoordelijk is voor de banden met China. Dat bureau werd met graffiti en eieren beklad. De politie had de route nochtans laten inkorten, maar daar trokken de betogers zich niets van aan. Volgens de organisatoren waren ze met 430.000 manifestanten - de politie had het over 138.000 man. De groep splitste zich op een bepaald moment op en verspreidde zich over verschillende delen van de stad.


Na afloop van de betoging, werden enkele manifestanten in een station in het district Yuen Long aangevallen door een groep mannen, gekleed in het wit en gewapend met stokken. Het zou volgens lokale reporters gaan om Chinese criminelen.


De manifestanten eisen dat de uitleveringswet wordt ingetrokken en dat regeringsleider Carrie Lam zou aftreden. Ze willen ook amnestie voor betogers die de afgelopen weken zijn gearresteerd.

AFP
EPA
AP
AFP
AFP
AP
REUTERS
EPA
AFP
EPA
AFP
AFP
REUTERS
AP3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Luke Vincke

    Het moet de modale lezer ondertussen wel duidelijk zijn dat de Westerse pers elke betoging waar ook ter wereld, zij het in China, Rusland, Venezuela, of Iran... zal melden om aan te tonen hoe "slecht" die "regimes" wel niet zijn. Natuurlijk zou het dan ongepast zijn om acties van Gele Hesjes in buurland Frankrijk eveneens te tonen.

  • Walter Wouters

    Nogmaals de Chinezen wachten niet meer lang om hun troepen te sturen met alle gevolgen van dien....

  • mark germanus

    Zij vergeten één ding, zij zijn een deel van China en vroeg of laat zullen ze de originele Chinese wetten moeten aanvaarden of ze belanden in een situatie als Taiwan,wat ik hun niet zou aanraden.