Opnieuw doodstraf voor Canadees in China

China heeft opnieuw een Canadees ter dood veroordeeld.
Shutterstock China heeft opnieuw een Canadees ter dood veroordeeld.
China heeft opnieuw een Canadees voor drugshandel ter dood veroordeeld. De beslissing in de stad Jiangmen in het zuiden van China kan de diplomatieke crisis tussen beide landen in een stroomversnelling brengen. 

De Canadees Fan Wei en zijn Chinese kompaan Wu Ziping - die eveneens ter dood veroordeeld werd -  zouden de leiders van een bende zijn geweest die zich bezighield met productie en handel in drugs. In totaal werden elf mensen veroordeeld, onder wie een Amerikaan en vier Mexicanen, die een levenslange gevangenisstraf kregen.

Een Chinese rechtbank veroordeelde in januari de Canadees Robert Lloyd Schellenberg ter dood voor drugshandel, nadat hij in eerste instantie vijftien jaar gevangenisstraf had gekregen. De Canadese premier Trudeau toonde zich toen “erg bezorgd” over deze volgens hem “arbitraire” straf, maar kreeg meteen kritiek van Peking dat hij zich niet moet bemoeien met de soevereine rechtspraak. 

Canada en China zijn al enige tijd verwikkeld in een diplomatiek conflict, na de aanhouding van de financieel directeur van het Chinese concern Huawei in Vancouver. Kort daarop werden ook een Canadees ex-diplomaat en een zakenman opgepakt door Peking.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Michael Portael

    Zou in Europa ook moeten komen,zou snel afgelopen zijn met drugskoeriers

  • Jos verelst

    Eigen schuld, dikke bult. Geen compassie, hij heeft het zelf gezocht.

  • evelyne dewulf

    als hij is waarvoor hij beschuldigd wordt, moet hij de soevereine macht van china respecteren. voor canada moet het niet moeilijk zijn om te achterhalen hoe de vork in de steel zit. dan kan het terdege handelen...