Opnieuw dode in Zuid-Korea door MERS-virus

In Zuid-Korea zijn weer veertien mensen besmet geraakt met het gevaarlijke longvirus MERS. Ook is opnieuw iemand overleden aan het virus. Het dodental komt daarmee op vijf, aldus de autoriteiten.

Het nieuwste dodelijk slachtoffer is een 75-jarige man. Hij heeft het virus waarschijnlijk opgelopen toen hij op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis in Seoul in een kamer zat met andere MERS-patiënten. Onder de veertien nieuwe besmettingsgevallen zijn tien mensen die in hetzelfde ziekenhuis zijn geweest.

Het Middle East Respiratory Syndrome grijpt sinds half mei om zich heen in Zuid-Korea. Het aantal mensen dat besmet is, staat nu op 64. Iedereen liep het virus op in een zorginstelling. Het virus kan ernstige luchtweginfecties veroorzaken en is vaak dodelijk voor mensen met een zwakke gezondheid.

Kritiek
Het is de grootste uitbraak van het virus buiten het Midden-Oosten. MERS werd als eerste geconstateerd bij een Zuid-Koreaan die terugkwam van zakenreis in het Midden-Oosten. Zijn vrouw werd ook ziek, maar zij is tot nu toe als enige in Zuid-Korea uit het ziekenhuis ontslagen. Zeker 1.600 mensen zitten in quarantaine, maar dat aantal neemt naar verwachting snel toe.

Er is veel kritiek op de Zuid-Koreaanse overheid. Die zou te weinig hebben gedaan om verspreiding van MERS te voorkomen.