Opnieuw “confrontatie” tussen Britse marine en Spaans oorlogsschip voor Gibraltar

Navy Lookout
Voor de kust van Gibraltar is het deze ochtend opnieuw tot een confrontatie gekomen tussen een Spaans oorlogsschip en de Britse marine. Dat melden de Britse kranten The Daily Star en The Daily Mail. Het Spaanse schip zou Britse territoriale wateren hebben binnengevaren.

Het Britse oorlogsschip HMS Sabre zou daarop de OPV Infanta Cristina “achtervolgd” hebben gedurende minstens twee uur. Bronnen bij de marine hebben het incident aan The Daily Star bevestigd.

De Infanta Cristina voer ongeveer anderhalve zeemijl voor de kust van Gibraltar, wat betekent dat het schip het VN-zeerechtverdrag, waarin staat dat de Britse wateren er zich uitstrekken tot drie zeemijl, volledig negeerde. De Britse marine werd daarop verwittigd en kon met de Sabre, een snelle patrouilleboot, het Spaanse schip wegleiden.

Niet eerste incident

Het is volgens The Daily Star al de vijfde confrontatie bij Gibraltar dit jaar. Een Spaans oorlogsschip, met de wapens zichtbaar, noemde eerder deze maand de Brits-Gibraltarese wateren “Spaanse territoriale wateren”. Commerciële schepen die er voor anker lagen, kregen toen het bevel om te vertrekken. Daarop werden schepen van de Britse Royal Navy ingezet als een reactie op het incident.

Gibraltar, een klein stuk land in het uiterste zuiden van Spanje, staat al driehonderd jaar onder Britse controle. Het is een bron van conflict tussen Londen en Madrid.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Janneke Alsberg

    Misschien moet de Belgische marine ook even binnenvaren in Boulogne, Duinkerke, Cales, en ons immigratie, islamisering, politieke correctheid, en klimaat voor even doen vergeten.